Ahol a Halottak napját vidám programokkal ünneplik

Posted on Updated on

Az oregoni (USA) reneszánsz fesztiválra és vásárra első alkalommal 1969. november 1-én (és 2.-án), Eugene-ben került sor. Az Reneszánsz vásár néven meghirdetett kézműves és népművészeti találkozó pénzgyűjtési akcióként indult, a Children’s Community School javára. Az arcfestés, bábszínház, zenei programok, vásáros bódék mellett, jelmezes felvonulások, tambur major zenekarok, pom-pom lányok és gólyalábakon járó emberek szórakoztatták a főként kisgyerekes családokból álló közönséget.

1982-ben a rock, punk, rapp, pszeudo-space rock és egyéb zenei irányzatok elterjedésével a reneszánsz vásárból zenei fesztivál lett, az ekkor már Tömegkábulatnak (“Field Trips”) nevezett kétnapos program keretén belül ismert zenekarok, együttesek léptek fel (pl a The Grateful Dead -Kegyes Halál is itt szerzett hírnevet magának). A jótékonycélú koncertek fő szponzora a Ken Kesey család tulajdonában lévő Springfield Tejüzem volt.

A 90-es években az oregoni, immáron country fesztiválon az új zenei irányzatok mellett felbukkantak az első topleszes lányok, a nudizmust engedélyezték, de az alkoholfogyasztást, a dohányzást, és 1997 óta a drogozást is betiltották.

Idén, a látogatók, november elsején és másodikán, délelőtt 11-től este 7-ig, 18 pódiumon lehettek szem és fültanúi a kultúrális eseményeknek. A musicaltől a komédiáig, a színházi előadásoktól a zsonglőr mutatványokig, kaszkadőrök hajmeresztő produkcióig válogathattak a programok között. A látogatók nemcsak a zenei stílusokban tobzódhattak mint a musical, folk, rock, jazz, blues, bluegrass, (country zene), latin zene, de a slam poetry és a spoken world (kimondott szó) versenyeken is részt vehettek. A nevezzük úgy, hogy “irodalmi ankétokon”, a résztvevők saját verseiket, műveiket adhatták elő pár percben. A helyszínen mindenki megkapta az azonnali visszajelzést a buhut vagy a vivátot (0-tól 10 pontig értékelték őket). A megmérettetés mellett a cél egymás szórakoztatása, az elgondolkodtatás és a publicitás lehetősége volt. A spoken word versenyen a rímes próza, és az alliterációs versek mesterbajnokai álltak ki a pódiumra. A lényeg az volt, hogy a vers témája valamilyen aktuális eseményhez kapcsolódjon. Elsőkézből, szórakoztató stílusban, élőben hallgatni a költeményeket sokak számára ez volt a hab a tortán.

Az idei résztvevők és helyszínek listája: Fő pódium, Kaszkadőr palota, Árnyas Liget színpad (Shady Grove), Ken Kesey színpada (A száll a kakukk fészkére író családja szponzorálja), Cigány színpad, W.Country Földek pódiuma, Lélek Torony, (aki saját musicaljét szerette volna bemutatni a Torony nevű épületben alkalma nyílt rá) Nyúlgödör, Előcsarnok színpad, Kék Hold színpad, Balosok színpada, Chez Ray’s (Ray háza) non-stop színpada, Majom palota, Rettenetesen Icipici (Might Tiny) bábszínház, Repedt Fazékra Énekeld magad korál, Morningwood Odditorium (A Délelőtti fenyves különceinek auditóriuma), Fiatalok színpada

Ken Kesey a beat írónemzedék egyik kiemelkedő egyénisége volt híres regényéből: A száll a kakukk fészkére-ből Oscar díjas filmet készítettt Michael Douglas.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s