“Délután ötre kiütve” és a “Szőrös mellkas”

Posted on Updated on

Ha Truman Capote: Álom luxuskivitelben című regény elbűvölő főhősnőjének, Cilly Hebrencsnek (a regénybeli neve Holly Gollitly) valaha sikerült volna kimondania a boldogító igent, férjes asszonyként első dolga az lett volna, hogy felül a bárpultra és odaszól a séfnek, hogy: “Drágám, keverj már nekem egy ütős italt!”

Kevesen tudják, hogy a koktél party, Amerikában, Európához képest eléggé későn, csak a 20. században jött divatba. A lemaradást azonban annál gyorsabban behozták. Paradox módon éppen az alkohol tilalom idején kezdtek elterjedni az ún. speakeasy-k, (laza-oldott klubok) vakmalac, vagy vaktigrisnek nevezett illegális társaságok, amelyek titokban főzték és forgalmazták az alkoholt. A csempészet az 1920–1933-as években érte el tetőpontját, éppen akkor, amikor az alkoholtartalmú italok szállítása, gyártása, az ún. bootlegging (csizmába rejtés) vagy rum running (rum futtatás) büntetendő cselekménynek számított.

Később a jazz korszakkal nemcsak a fox-trot és a zanzibár jött divatba, de a speakeasy társaságok által kotyvasztott koktélok is, mint pl. a Lepedők között nevű,-(between the sheets) ami egyenlő mennyiségben tartalmazott rumot, narancslikőrt, brandy-t és citromlevet. Az alkohol ellazító-happy hatása miatt hamar népszerűvé vált.

A világgazdasági válság idején új italok kerültek forgalomba, mint a Manhattan és a Sensation, melyek a merészség, és a savoir faire szimbólumai lettek, valamint a gyorsan váltani tudó, agyafúrt embereké, mint pl. Nick Nora és Charles felügyelő a Tin Man sorozatból, akik koktélivás közben oldják meg a legbonyolultabb bűnügyeket (lsd. Tom Selleck sorozata). A 40-es években, az amerikai koktél partyk népszerű itala a Martini, a White Angels valamint a Brandy & Alexander keverék lett, de ha éppen jól behűtött pezsgőre vágyott valaki, azt is megtalálta minden valamirevaló hotel bárjában.

A koktél partyzás az 50-es években érte el csúcspontját, amiben nem kis szerepe volt a filmiparnak. Először a II. világháború utáni engedd el magad hangulatnak megfelelő italok jöttek divatba mint pl. Humphrey Bogart kedvence a Martini-gin keverék. Később, amikor Bogart a magánéletben a Martiniról áttért a Skót Whiskeyre, egy riporternek azt nyilatkozta, hogy soha többet nem iszik Martinit.

Ne felejtsük el megemlíteni az elveszett nemzedék jóképű fenegyerekét, Ernest Hemingway-t sem, aki miután a valóságban is átélte a háború borzalmait, keresztül-kasul száguldott az európai kontinensen, szörnyű élményeitől (depresszióját) az abszint segítségével próbált megszabadulni. Miután végigitta Európa összes bárját, a legtöbb helyen ahol megfordult, feljegyezték receptjeit. Az ő “találmánya” volt pl a Délután 5-re kiütve, és a Szőrös mellkas nevű koktél keverék is (az 1932-ben írt Halál délután-Death in the Afternoon című novellájában szerepel). A Fiesta, a nap is felkel (The Sun Also Rises) című szintén 1932-ben írott regényében olyan szemléletesen írja le a fehér bor ivás rituáléját, hogy a spanyolok számára örökre megváltoztatta a borivás etikettjét.

Szőrös mellkas ital: 100-ból/100 pontos

Hemingway talán nem a legválasztékosabb nevet adta ennek a kedvencének, de higgyék el, hogy nemhiába érdemelte ki a maximális pontszámot.

Hozzávalók: abszint, brut pezsgő

Íme a nagy író használati utasítása: “Tölts egy méregerős abszintet egy pezsgős pohárba, adj hozzá egy jéghidegre hűtött pezsgőt, várj amíg tejszerűvé válik. Ezután 3-5 ilyen koktélt igyál meg a délután folyamán, nagyon lassan kortyolva.”

Nos ma már képtelenség követni Hemingway 3-5 pohár javaslatát, nem azért, mert általában egy is megteszi a hatását, hanem, mert ennek az iszonyúan erős italnak a nem vizezett változata csak Észak-Amerikában kapható, ugyanis a világ összes többi országában betiltották. Pedig a szolidabb változata még nem szükségszerűen okoz hallucinációt, de biztosak lehetünk abban, hogyha megpróbálnánk házilag gyártani, már kis mennyiség is azonnal a fejünkbe szállna.

Hemingway kedvelt koktéljai voltak még: az abszint tisztán, a daiquiri rummal, a martini ginnel, a mojito Hemingway rummal, a kubai korszakából a Havanna white club (Bacardi) fehér rummal,  és a Papa doble: fehér rum, grapefruit lé, grenadine, cseresznye likőr vagy maraschino keverék. 

A kispolgári viselkedés álszentségét, a szigorú szabályok szerint zajló vaskalapos partykat, Hemingway regényei hatására felváltották az önfeledt, ereszd el a gyeplőt hangulatú partyk, melyek később fokozatosan beszivárogtak az amerikai esküvőkre is, ahol nem az volt a kérdés, hogy legyen-e koktél party, hanem az, hogy mettől-meddig tartson és milyen italt szolgáljanak fel. A laza pszichológiai szünetnek nevezett délutáni koktélozás mindig jól jött a merev hangulatú, esti vacsorák előtt, ezenkívül a koktélóráknak volt még egy fontos szerepe, a későnjövők utol tudták érni a többieket,… az italfogyasztásban is.

Befejezésül koccintsunk hát egy nyáresti partyn ismét Cilly Hebrencs szavaival, aki bizonyára azt mondaná, “hogy nincs jobb egy-két nyári koktél keveréknél!”

A “bootlegging” eredete a Civil háború idejére vezethető vissza, amikor a katonák a csizmájukba vagy a nadrágszárukba rejtve csempészték be a különféle likőröket a katonai táborokba. A csizmaszárazás később annyira népszerű lett, hogy az alkohol tilalom idején a legfontosabb nagyvárosokban is lekopírozták a katonák módszerét.

A  “rum-running“-nak vagy rumfuttatásnak nevezték, a Biminiből, a Karib szigeteken és a Nyugat- Bahamákon keresztül Floridába szállított olcsó rummal való seftelést. Később a rum ára annyira lezuhant, hogy alig hozott hasznot, az italkereskedők ezért kénytelenek voltak másféle alkoholtartalmú italokra áttérni mint pl. a kanadai whiskey, a francia pezsgő, az angol gin. Az árak New Yorkban és Bostonban olyan magasra szöktek, hogy a bátrabb, hazardírozó üzletemberek hamarosan meggazdagodtak belőle. Állítólag volt olyan hajó, amelyik 200,000 $ értékben szállított csempészárut csak az odafelé vezető úton.

Nemrég néztem végig egy szenzációs HBO sorozatot, Scorsese: Gengszterkorzó-ját, ami New Jerseyben, Atlantic Cityben játszódik. A 12 részes TV széria éppen az alkohol tilalom botrány történeteit dolgozza fel. A főhős szerepében Steve Buscemi (Emmy díjas) Michael Pitt és Gretchen Mol szenzációsak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s