Csokisokk Belgiumban avagy a csokoládé jobb mint a szex?

Posted on Updated on

A múlt héten Belgiumban jártam család látogatás céljából, így a programokból természetesen nem maradhatott ki a szokásos csokoládékörútunk sem. Vasárnap Leuvenben voltunk, mert egy barátunk meghívott egy nemrég megnyílt forró csokoládé-tea-koktél-fagyi bárba (A belga emberek számára a csokifogyasztás olyan, mint a sörivás Németországban). A kávéház a Holiday Inn nevű hotellel szemben lévő Quetzal volt. Az első benyomás mindig fontos, nos a kávéház inkább egyszerűnek, mint hivalkodónak tűnt, a falak terrakotta színével viszont jól harmonizáltak a fényes, bordó színű bútorok és a fekete szőnyegpadló. A bútorokon kívül azonban semmi egyéb extravagáns dolog nem utalt a csoki azték indián eredetére, semmi dekoráció, mexikói szobor, vagy néhány poszter a csokoládé eredetéről nem volt a teremben. A kávéház mégis tömve volt, s Simon mondta, hogyha nem foglalta volna le előre az asztalt, nem kaptunk volna helyet. Épphogy leültünk már hozták is az itallapokat. A főoldalon a következő szlogan provokált: “A csoki jobb mint a szex!…oké gondoltam, majd tovább lapozva azt olvastam, hogy a Quetzal csokoládéitalai mennyeiek, így fennáll a függőség veszélye. Nos akkor mivel “mérgezzük” magunkat?-kérdeztük egymástól és elkezdtük böngészni az itallapokat. Az óriási választék miatt nehéz volt a döntés, de hogy-hogy nem végül mégis sikerült: én a Baileys likőrös csoki-sokkot (chocoshino) választottam, tejcsokiból, Baileys likőrrel és tejszínnel dúsítva, Simon az Amaretto likőrös változatot kérte, fekete csokiból, a lányaim meg a Marshmallow-s mellett döntöttek. Amikor felszolgálták az italokat, egy kis tányéron brownie süteményt is kaptunk hozzá. (Belgiumban az édes italokhoz, kávéhoz, teához, csokoládéhoz kísérőként mindig adnak egy darabka csokit vagy kekszfélét). Hogy a forró ital milyen volt? Nehéz szavakba önteni. Mint csokoládémesteri diplomával rendelkező egyén, rögtön megállapítottam, hogy a csoki temperált, fondant csokoládéból készült, a többi “alkotórészt” meg szimplán utána adták hozzá. Az osztrák forró csoki, (kakaóporból és víz vmint tejszín keverékéből kutyult ital) egy ízetlen kávéautomata borzalommá törpült a Quetzal bár által kínált csoko-sinó mellett. Erotikus volt, szexi és ínycsiklandó!

Mielőtt elhagytuk volna a bárt odaléptem a pulthoz, ahol jóleső érzés volt látni, hogy a csokoládéfajtákat külön tartályokban, állandóan melegen tartják (32 fokon). Érdeklődésemet látva a fiatal tulajdonos megengedte, hogy pár képet készítsek a konyháról, s miközben gratuláltam a bárjához, elmondta, hogy a nagy sikerre való tekintettel, 2 másik belga városban, Gentben és Antwerpenben is megnyitották italbárjaikat (www.chocoladebar.be-www.quetzal.be).

Másnap Brüsszelben a főtéren, a Grand Place-on beszéltünk meg találkozót ismerősökkel, mert mindig innen kezdjük szokásos belvárosi körsétánkat. Először megérintjük a szerencsét hozó szent aranyszobor lábát, meg a lába körül ugráló egeret, aztán lassan, bámészkodva “leereszkedünk” a Pisilő fiú (Mannequin Pis) szobráig, ellenőrizzük, hogy milyen ruhát visel azon a héten. Ezúttal andalgásom közben feltűnt, hogy szinte minden második üzlet csokoládé kereskedéssé transzformálódott: Cornet, Godiva, Neuhaus, Leonidas, az összes jól ismert belga csokoládé márka képviseltette magát. De nemcsak itt, hanem a belvárostól kicsit távolabb, minden fontos turista csomóponton, mint pl. Sablon-on, ahol nemcsak hatalmas antik börze van minden hétvégén, de itt létesültek az első kézműves csokoládéboltok. A sarkon mindjárt, pompás kirakatával a Godiva hívogatott minket. Lady Godiva amazonként ülte meg a lovát, a lábainál ezernyi csoki nyuszi nézett fel rá áhítatosan. A Godivával szemben viszont egy viszonylag új csokoládé bolt “feketéllett”, a Marcolini. Azért feketéllett, mert a boltban minden korom fekete volt, a falak, a lépcsőfeljáró, a függönyök. Úgy látszik a japán turistáknak tetszett ez a színpadias interiőr, mert jóformán csak ők vásároltak az üzletben. A bolt, újnak nevezhető, mert Pièrre Marcolini csak 1995-ben szállt be a csokoládé bizniszbe, s azóta nemcsak Belgiumban, hanem Franciaországban és Japánban is megnyitotta csokoládéboltjait. Titkos receptjeit a mai napig, úgy őrzi mint Harpagon az aranyát, de a csokoládémesteremtől megtudtam, hogy a grillázsolt, szezámmagos alapra helyezett málna és csokihabtortái a grillázs miatt népszerűek. Nem beszélve a fagylalttortáiról, meg a ganache krémmel töltött, ibolyavirágos, levendulás csokijairól. A különlegességeket azonban meg kell fizetni, 1 kg, ízlés szerint összeválogatott Marcolini csokoládé 80 euróba kerül! Szerintem azért ilyen drága, mert a mester elsősorban a japán vásárló közönséget célozta meg, akiknél minél drágább valami annál inkább fogy, másrészt állítólag Mexikóból hozatja a kakaóbabot, Tahitiból pedig a friss vanília rudakat, így éri el, hogy a pralinék íze egészen más lesz, mint a gyárakban készülteké. Ennek ellenére sohasem voltam egy nagy Marcolini rajongó, -a kb. 5 éve megnyitott Corné-Port Royal bolt csokoládéi szerintem sokkal finomabbak, -de az tény, hogy a málna-csokoládékrémhabos, grillázsos Marcolini tortáknak tényleg nincs párjuk!

Hogy milyen gyorsan változik az ízlés a csokoládé terén is, az is bizonyítja, hogy az 1990-es években népszerű Leonidas népszerűsége csökkenőfélben van, talán mert a belgák mindig előnyben részesítik a nem gyárilag készült termékeket. A másik ilyen “lenézett” kommersz termék még a Guylian csokoládé, a mogyorókrémmel töltött kagyló, csikóhal, tengeri herkenytű alakba töltött csoki. A kitalálója egy pék fia, Guy Foubert volt, aki pályafutását truffle csokikkal kezdte Antwerpenben. 1960-ban elvett egy Lilian nevű hölgyet, aki nemcsak a nevét adta a csokiknak, de beszállt az üzletbe is (Guy+Lian= Guylian)

De mitől olyan különleges a belga csokoládé?-kérdezhetnénk. A válasz egyszerű, az alapanyagok kitűnő minősége és a régi manufakturák technológiájához való fanatikus ragaszkodás miatt. Az automatizáció és tömegtermelés világában, a legtöbb belga csokoládé a mai napig házilag készül, kis saját csokiboltokban, régi gépeken. A csokoládé mesterek a rendelkezésükre álló fondantból temperálnak, és ami a legfontosabb, hogy nem siettetik a csokoládé kihűlését. A legtöbb csokoládéüzem viszont kész tömbben kapja meg a csokoládét, amit felhasználáskor megolvasztanak, s hogy gyorsabban elkészüljön a végtermék, a kakaóbabhoz cukrot és kakaóvajat kevernek. Ez aztán az aroma rovására megy. Így nem csoda, hogy a házi készítésű pralinék évente több millió turistát vonzanak Belgiumba. A különböző fajtákat aztán a vendég tetszés szerint válogathatja össze, a krémekkel töltött fehér, fekete, tejcsoki csodákat, s a hófehér kesztyűben dolgozó alkalmazottak, a luxus érzetét keltve, kecses mozdulatokkal helyezik bele a kívánt pralinékat a szebbnél-szebb papírdobozokba.

Egy jó tanács

A Godiva, Neuhaus neve fényesen cseng, de ha Belgiumban jár az ember, a legfinomabb csokoládéra a kis házi készítésű csokoládé boltokban talál rá. Ha otthon akarunk csokit önteni, a legkiválóbbak, a belga élelmiszer boltokban vásárolható Cote d’Or és a kilós csomagolásban forgalmazott ‘Callebaut’.

Download 0001.mp4 (4.3 MB)

A csokoládéöntés technológiáját Jean Neuhaus holland gyógyszerész és csokoládé rajongó fejlesztette ki, aki ráunva a svájci csokoládéra, az egyedüli csokifajtára, ami akkoriban létezett, 1912-ben kitalált egy új módszert, mégpedig egy speciális csokit használt az öntéshez, az ún  “couverteur-t fondant csokit.” A fondant úgy működött, mintegy kagylóhéj, ebbe öntötte-töltötte bele a krémet pl a nugát, tejszín, kávé, mogyoró, gyümölcs, vagy csokoládékrémet. Napjainkban a Neuhausnak 2,000 kirendeltsége van  50 országban. A legrégebbi boltja a brüsszeli St.-Hubert Galériában található, mely már 130 éve megszakítás nélkül árusítja pralinéit.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s