Viszlát Február!

Posted on Updated on

Február 29-e van, február utolsó napja. Villám gyorsasággal telt el ez a téli hónap is. Visszatekintve elég eseménydús volt, február 13-án megtartottam a Lupercáliát, később egy maffia bálon vettem részt, és még két  karneváli-farsangi felvonuláson.

Sajnos azonban nem tudtam részt venni február 2-án a Gyertyaszentelő Boldogasszony napján. Pedig úgy tudom, hogy a katolikus templomok körül ezen a napon sok helyen körmenetet tartanak, zsoltárokat énekelnek és megszentelik a gyertyákat is. A hagyományos néphit szerint ugyanis a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket meg a betegeket. A gyertyaszentelő ünnepéhez hagyományosan különféle tavaszjóslatok kapcsolódtak. Az európai hagyomány szerint, ha a barna medve vagy a borzfebruár 2-án kijön az odvából és meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. Az északolasz népeknél ezen a napon a medve mellett a farkas is „időjósként” szerepel. Észak-Amerikában pedig az újkori ír bevándorlók az ott élő erdei mormotát tették a február 2-ai népi hiedelem tárgyává, olyannyira hogy ez a nap „az erdei mormota napjaként” ismert.

Nagyanyám mesélte, hogy régen február 3-án, Szent Balázs napján “balázsoltak”, ami azt jelentette, hogy a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. Máshol a pap a beteg gyermekek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott. Sőt mi több faluhelyeken ezen a napon még iskola szünetet is tartottak, s a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, hogy adományokat gyűjtsenek az iskolának egyúttal új diákokat toborozzanak. A „balázsjárás” a magyarságon kívül a szlovákok és csehek körében is ismert volt.

Február 14-e Szent Bálint vagy Valentin-nap, Európában csak egy pár éve vált ismertté. Az angolszász országokban viszont az a hagyomány alakult ki, hogy a szerelmesek, a jó barátok és mindazok, akik szeretik egymást kisebb ajándékokkal (képeslappal, virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást. Japánban ezen a napon a nők adnak ajándékot a férfiaknak!

Február 16-a volt idén a farsang első napja. Általában februárra esik a karnevál ideje. Idén február 16-tól 23-ig tartott. Édesanyám mesélte, hogy régen a vidéki élet kiemelkedő eseménye volt a megyebál. Ezenkívül különféle társadalmi egyletek, sportkörök is hirdettek bálokat, vagy jótékony célú táncos ünnepségeket. Faluhelyen a farsang legjellemzőbb eseményei közé tartoztak a különböző köszöntő szokások, álarcos, jelmezes farsangi felvonulások. A legkedveltebb figurák voltak a koldus, betyár, menyasszony, katona. A farsang témaköre a szexualitás és házasság körül forgott. A legények muzsikusokkal járták a falu utcáit, a lányos házak előtt táncoltak egyet, sőt mi több sokszor kicsalták és megtáncoltatták a házbéli lányokat is. A farsangi alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket adtak elő, pl tréfás lakodalmast rögtönöztek, melyek közül leglátványosabb a nyugat-dunántúli rönkhúzással összekötött  mókás házasság volt, amikor a leányokból, legényekből álló párok egy kidöntött fát húztak végig az úton. A köszöntők és felvonulások evés-ivással, valamint a táncházban vagy fonóházban tartott közös táncmulatságokkal, bállal zárultak. A farsangi bál lényege a párválasztás-találás volt (erről szól ugye Csokonai: Dorottya című vígeposza is). A mulatság gyakran elkülönült korcsoportonként és nemenként, gyakori volt a lányok, asszonyok külön farsangolása mint pl itt Németországban minden évben megtartják az ún Weiblich Tag-ot (Nők napját), amikor a nők megcsókolhatják az utcán a férfiakat és levághatják ollóval a nyakkendőjüket. A falvakban a farsangi napok alatt tartották a disznótort is. Rokonok, szomszédok reggelig mulattak. A farsang jellegzetes süteménye volt a fánk és a rétes. Angol nyelvterületen hamvazó szerdán palacsintát esznek, Németországban viszont heringet-halat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s