Krókuszvakáció és 3 sáfrányos recept

Posted on Updated on

Ma vette kezdetét a krókusz vakáció Belgiumban. Hogy miért nem sí vagy hóvirágszünet? Nos az elnevezés lehet hogy furcsa, mindenestre nagyon találó, mert a Benelux államokban az enyhe tél miatt már ilyenkor, februárban megjelennek a sárga, krém és lilaszínű krókuszok.  

Hollandiában már 1560 óta ismert a krókusz, mely Ogier Ghiselin de Busbecq író és botanikus érdeme, aki konstantinápolyi útjáról többek között néhány krókuszhagymával tért vissza, melyet azon melegében odaajándékozott Carolus Clusius-nak (1526-1609 kora legnagyobb botanikusa volt), a leideni botanikus kert számára. Több mint fél évszázad elteltével 1620-ban már javában nemesítették a krókuszt Hollandiában, ahol a lila, sárga, fehér krókuszok mellett megjelent a krémszínű és bronzszínű bársonyos szirmú változata is. Azt azonban kevesen tudják, hogy a krókusz azonos az ún. jóféle sáfránnyal (Crocus sativus).  

A Föld legrégibb, legnépszerűbb és legdrágább fűszere 

A sáfrányt már a híres Ebers-féle papírusztekercsek, a Biblia és a szanszkrit írások is megemlítik. Az egyiptomiak levesek, mártások, bor, vaj, sajt, sütemények színezésére, ízesítésére használták. Egy görög monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megrészegült az illattól. A sáfrány ma is sok helyen örvend az afrodiziákum hírnevének. A régi rómaiak mondása: „dormivit in sacco croci” sáfrányágyon aludt, annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá. Nagyobb dózis azonban bódulatot okoz, sőt mi több 20 gramm már halálos dózis is lehet. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert afrodiziákumnak vélte, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek. Tibetben pedig a mai napig szent szín a sáfrányszín.

Valaha a magyarok is nagy sáfránytermesztők és fogyasztók voltak, ezt Mátyás király krónikásának Galeotto Marzionak a feljegyzéseiből tudtuk meg, (1429-ből) aki a legfontosabb fűszerek között említi a borssal és a gyömbérrel együtt. A sáfrányt a középkorban egyébként ruhanemű festésére is használták. Magyarország déli vidékein: Érsekcsanádon, és Dél Dunántúlon például Csökmőn a gyászruhákat festették vele sárgára. Magyarországon a XVII. századtól terjedt el.

A sáfrány bibéje (mely vörösesbarna színű, aromás illatú, kesernyés ízű) adja a fűszert, melynek gyűjtése (kb 100 000 bibe kell 1 kg száraz fűszer előállításához) nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért értéke az aranyéval vetekszik. Az őshonos hazai fajok ma már védettek, tehét a bibék gyűjtése törvénybe ütköző! (Arról nem is beszélve, hogy sem ezek, sem a dísznövényként termesztett sáfrányhibridek nem alkalmasak fűszernek.) 1446-ban a Magarországhoz közeleső Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy asszonyt pedig elevenen ástak el sáfrányhamisítás miatt. A jóféle sáfrányt gyakran a Sáfrányos szeklicével helyettesítik, de ez pusztán színezésre alkalmas, enyhén kellemetlen, és kesernyés íze a valódi sáfrány aromájával össze sem hasonlítható.

Sáfrányos receptek

Hagyományosan sáfránnyal ízesítik Spanyolországban és Iránban a rizsételeket, a paellának, tengeri herkentyűknek és a piláfnak elmaradhatatlan tartozéka. A milánói rizottó is sáfránnyal készül. A bouillabaisse, a híres marseille-i halleves is sáfrányos étel. Az indiaiak nem önállóan használják, hanem más fűszerekkel összekeverve pl curryvel, kurkumával, köménnyel. Kevesen tudják Magyarországon, hogy a sáfrány illatát és zamatát az ízben harmonizáló borokkal még tovább lehet fokozni mert pl a benne lévő karotinoidok főként a “nem aromás” szőlőfajtákban találhatók meg, mint a Chardonnay-ban, a Sauvignon blancban és a Rizlingekben. Saját tapasztalataim szerint a rizling a legjobb választás!

A sáfrány főzésekor vigyázni kell, mert a fűszer mindent sárgára színez, a kezünket is beleértve.

Sáfrányos garnéla

Hozzávalók: 250 gr garnélarák, farfalla tészta 4 személyre, 150 gr mascarpone  krémsajt, 1 kiskanál sáfránypor, 1 ek olivaolaj, vaj, só, bors, paprika, 2 gerezd fokhagyma

Pároljuk meg vajban a garnélákat. Keverjük bele a sajtkrémbe a sáfrányt, sót, borsot, paprikát. Főzzük ki a tésztát, öntözzük meg az oliva olajjal, végül borítsuk rá a mascarponés krémre, keverjük jól össze és már fogyaszthatjuk is.

Egyszerű paella

Azért csak egyszerű, mert az igazi órákat vesz igénybe.

Hozzávalók: halak, kagylók, rákok (kékkagyló héjastul), 1 csésze fehér rizs, 2 csésze bouillon, 1 friss paradicsom, 2 sárgarépa, 200 gr borsó, 3 ek olaj, 1 csipet kurkuma, 1 csipet sáfrány, 1 csipet paprika, 1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 nagy friss spanyol paprika

Pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát üvegesre, adjuk hozzá a fűszereket, és a halféleségeket a kagyló kivételével. Főzzük 5 percig. Öntsük fel az alaplével, várjuk meg míg felforr, akkor szórjuk bele a rizst. Vegyük kisebbre a lángot és fedjük be az edényt. Főzzük 15 percig végül rakjuk bele a kagylót, meg a felszeletelt piros húsú paprikát. Főzzük még 10-15 percig. Amikor a rizs megfőtt vegyük le a fedőt és hagyjuk a paellát 2 percet még állni tálalás előtt…

Sáfrányos nyúl eredeti francia recept

Hozzávalók: nyúlfilé, vagy egy egész nyúl, 2 evőkanál vaj vagy oliva olaj, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál sáfrány, só, bors, alufólia

1. Helyezzük el az alufóliában a nyulat, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg bőven a kakukkfűvel és a sáfránnyal. 2. Öntözzük meg az oliva olajjal és csomagoljuk be légmentesen. 3. Süssük 220 fokon 1 órán keresztül. Amikor ropogósra sült krokettel vagy pürével tálaljuk.

Még néhány tudnivaló: A sáfrány hatásos lehet a szívinfarktus megelőzésében, krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet.

Festék készítés receptje: 1 gramm sáfrányt beáztatunk 1 dl 70 fokos alkoholba. 8 nap állás után leszűrjük ezt használhatjuk ételek festéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s