Újévi vacsora a Sárkány nevében

Posted on Updated on

Az egyetemünkön sok a kínai diák, így az utóbbi 2 évben lassan hagyománnyá válik a kínai újév megünneplése. Na Sun barátnőm már január elseje óta izgatottan készül a Sárkány évére, ami állítólag csupa jóval kecsegteti a világot. Így legyen!- mondtam neki, bár a kínai asztrológiai ismereteim a nullával egyenlőek. De hála Na Sunnak, a napokban megtudtam tőle, hogy létezik egy kínai legenda, mely szerint az állatnevek kiválasztása a nagyságos Buddhának köszönhető, aki mielőtt elhagyta volna a Földet, magához hívta az összes élőlényt. De csak 12 állat jelent meg előtte, a patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya, és a disznó, akiknek aztán jutalmul odaajándékozott egy-egy évet és azóta a hold 12 éves ciklusa szerint minden 12. évben visszatérnek. Ez mind nagyon szép és nagyon jó mondtam Nának, de vajon a kínaiak tudják-e, hogy a mi hun őseink tették hozzá a kínai állatnaptárhoz a sárkányt és a disznót, és ennek a hun (kínai-török) állatnaptárnak a használatát vették át később a balkáni országokban. A bolgárok a szláv népek között terjesztették el, ami a bolgár nyelvben és az ortodox keresztény vallásban is nyomon követhető. Hogyha tüzetesebben megvizsgáljuk a hun-bolgár-török állatégövek pogány neveit, nyilvánvalóvá válik, hogy az elnevezések a kínai nevekkel mutatnak rokonságot és nem a görögökkel.

2012. január 23-án, tehát pontosan ma, a Nyúl ünnepélyesen átadja helyét a Sárkánynak. Míg a nyúl éve a fukushimai katasztrófával indult, reméljük, hogy a Sárkány éve szerencsésebb lesz. Na Sun barátnőm szerint, aki mellesleg rettenetesen babonás, idén minden okunk megvan az optimizmusra, mert a sárkány éve kiváló lesz mindazoknak, akik valami újat akarnak, üzletbe kezdenek, reméljük tehát, hogy a Sárkány segítségével a világnak is sikerül majd kikecmeregnie a gazdasági krízisből. 2012 ráadásul a Vízi sárkány éve lesz, ami Na szerint azért jó, mert a víz csillapítani tudja a sárkány belső tüzét. A vizi sárkányok egyébként is nyitottabbak, mint a tűz sárkányok és személyes karizmával rendelkeznek. A sárkány jegyben születettek fő jellemzői, hogy bátrak, szenvedélyesek és magabiztosak. A legpozitívabb tulajdonságuk, hogy nyitottak minden újra, energikusak, optimisták és vidámak. A legnegatívabb tulajdonságuk viszont, hogy szeretnek okoskodni és másokat irányítgatni, különösen jellemző rájuk a régi mondások idézgetése és a szónoklás! De mivel a sárkányok jószívű, adakozó emberek, ezzel helyrebillen a mérleg serpenyője. Hogy hajlamosak a pénzszórásra? Nos, mivel általában a szerencse gyermekei, valahogy mindig talpra állnak. A sárkány szeret hazardírozni, ezért kedves sárkányok, rizikót csak úgy vállaljatok, hogy ne sodorjátok magatokat tragédiákba, mert a következő év már nem a ti évetek lesz!

A sárkányok jó politikusok, kiváló művészek, különösen a zene és divat terén verhetetlenek, (ha a legutolsó divatra vagy kiváncsi érdemes konzultálni velük.) Híres sárkányok: pl John Lennon, Ringo Starr, Al Pacino, Matt Dillon. Szerencse színük a sárga.

Kínai újév, itt és most!

A kínai újév alkalmából a dekoráció összeállításával nehéz dolgom volt, mert Tien Tien felhívta a figyelmemet arra, hogy Kínában minden színnek megvan a maga jelentése, tehát a terítésnél, díszítésnél ezt feltétlenül szem előtt kell tartani. -Legjobb, ha pirossal terítesz- tanácsolta, mert a piros a legnépszerűbb szín Kínában: a holdújév idején piros papírra írják az emberek a jókívánságaikat, amelyeket az ajtókra és a kapukra tűznek ki. Legalább ilyen fontos szín a sárga is, ami valaha az uralkodók színe volt, és kizárólagosan csak a császárt illette meg, ma viszont az előmenetel, a hírnév és az eredményesség jelképe. A fekete, a kínai hagyományok szerint a megbecsülés és a méltóság jelképe. Egyben a nehézségekkel szemben elért sikert is jelenti. A zöldfehérrel kombinálva energiát ad az embereknek, mert a zöld Kínában is a tavasz, az új élet születése és ha pirossal párosul különösen szerencsés.

A menü

A menü összeállításával viszont könnyű dolgom volt, nemcsak azért, mert 2006-ban 3 hónapot dolgoztam Japánban, hanem, mert azóta rengeteg kínai vendéglőt fedeztem fel nemcsak itt Münchenben, de szerte Európában is pl. a Sushi és Wokot, vagy a Családi boldogság nevüt, de a kedvencem mindenképpen a müncheni Yuan marad, ahol az ember éppenúgy megismerkedhet a nem túl fűszeres kantoni konyha ízeivel, mint a túlzott fokhagyma és csípős fűszerek használatáról ismert szecsuánival, a sanghaji és a pekingi specialitások meg már csak a hab a tortán. A férjem kedvence a kantoni dimsum, melyet sertés, marhahús és tengeri állatok keverékéből, bambuszrüggyel vagy gombával töltve készítenek. A Yuan vendéglősünk azt mondta, hogy Kínában a kora reggeli órától, a késő délutánig fogyasztják. De szerinte a kínai konyha filozófia, mely az első alkalommal szokatlan, másodjára kellemes, harmadjára viszont már nem tudunk nélküle élni!

Jól bevált receptek

Kínai leves

Hozzávalók: 1 nagy kínai retek, 1 bambusz szár, friss gyömbér, friss koriander, 10 dkg amerikai mogyoró, 1 kávéskanál citromfű, 1 csirke bouillon kocka, 2 evőkanál ázsiai halszósz, 2 evőkanál szójaszósz, 1 db csillag ánizs, 2-3 szem fekete bors, 1 csipet chili paprika, 1 csipet cukor, 2-3 db szegfűszeg, 1 db póréhagyma

1. Tegyük fel főni 1 liter vízben a csirkeszárnyakat és a csirkemelleket a bambusszal és a kínai retekkel. 2. Tegyük bele az egész fej fokhagymát is, adjuk hozzá a csillagánizst és a szegfűszeget. 3. Dobjuk bele a leveskockát, ízesítsük meg a kínai halszósszal a szójával és egy csipet cukorral. 4. Amikor a csirke puhára főtt szűrjük le a levest, de tartsuk melegen. 5. Főzzük ki a rizstésztát forró vízben, majd szűrjük le, de tartsuk melegen egy forró vízzel teli lábos fölött. 6. Süssük át a csirkemelleket egy kevés zsiradékban a tandori fűszerrel megszórva, majd, szeleteljük fel vékonyan. 7. Tálaláskor a leveses tányérba tegyük a tésztát alulra, utána a tandori csirkehúst, majd öntsük rá a levest és szórjuk meg póréhagymával és friss korianderrel. 8. Készítsük az asztalra a chili paprika örleményt, valamint az apróra tört amerikai mogyorót, újhagymát.

Kínai uborka leves húskombóccal

Hozzávalók: fél kígyó uborka, 15 dkg friss szójacsíra, 2 evőkanál szója, 1 tojás, 20 dkg darált hús, hagyma, fokhagyma, 1 leveskocka, 1 kávéskanál szárított koriander, vagy 1 csomag friss koriander, 1 póréhagyma

1. Először készítsük el a húsgolyókat. 2. A darált húst sózzuk, borsozzuk meg, adjunk hozzá egy tojást. 3. Pároljuk üvegesre a hagymát és adjuk hozzá azt is a darált húshoz. Dolgozzuk jól össze a darált húskeveréket. 4. A húsleveskockából készítsünk levest és kezdjük ebben a lében főzni a golyócskákra formált darált húst. 5. Kb. 10 perc főzés után, adjuk hozzá a leveshez a szójacsírát és a hámozatlan kígyóuborkát. 6. Végezetül ízesítsük a 2 kanál szójaszósszal, ha kell sózzuk és borsozzuk, majd friss korianderrel és póréhagymával megszórva tálaljuk. Lehet üvegtésztát is belefőzni.

Kantoni leves  (figyelem! a húst szigorúan 90 percig kell párolni!)

Hozzávalók: 1 csillagánizs, 1 szecsuáni bors, 1 kk kömény vagy édeskömény, 1 fahéj, 200 gr hús, 150 gr kínai tészta, 4 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér, 1 póréhagymaszár, 2 ek szójaszósz, 1 ek rizsborecet, fél kk cukor, só

A csillagánizst, a szecsuáni borsot, a köményt-fahéjat fél l vízben 15 percig főzzük. Adjuk hozzá a marhahúst, és mérsékelt tüzön pároljuk, ha szükséges víz hozzáadásával. 2. A tésztát tegyük fel hideg vízben főni adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért, póréhagymát, 3. Forrósítuk fel az olajat, pároljuk meg a fokhagymát, gyömbért, adjuk hozzá a húst, ízesítsük szójával, rizsecettel, cukorral és egy csipet sóval, pároljunk mindent együtt 10 percig kis lángon. Ezután adjuk hozzá a tésztát.

Kínai kel tigrisrákkal

Hozzávalók: 40 gr tigris rák, 150 ml csirkehúsleves, 1 db kínai kel, 4 gerezd fokhagyma, babkonzerv, 50 gr amerikai mogyoró, 2 ek szójaszósz, 1 ek cukor

Készítsük el a 150 ml vízben a csirkelevest, majd öntsük rá a tigrisrákokra és hagyjuk állni a lében. 2. Közben vágjuk fel a kelt négyfelé. 3. Forrósítsuk fel  a wokban az olajat, pároljuk meg benne a fokhagymát, a chilit és az amerikai mogyorót. Ugyanebben az olajban süssük ki a tigrisrákokat, adjuk hozzá a káposztát, a babot, ízesítsük szójaszósszal és egy csipet cukorral, végül öntsük rá a maradék levest. Kiváló előétel.

Lazac, méz és gyömbér marinádban

Hozzávalók: 1 gyömbér, 1 ek szójaszósz, 1 ek méz, 250 gr lazac, 250 gr uborka, chili, 1 ek rizsecet, cukor, 2 ek napraforgóolaj, só, bors, fekete vagy fehér szezám

Reszeljük le  a gyömbért, fokhagymát és adjuk hozzá a mézet meg a szójaszószt (egy kis vízzel lehet higítani). Kockázzuk fel a lazacot és szúrjuk rá pálcikákra majd forgassuk bele a marinádba. Hagyjuk állni 15 percig. Pucoljuk meg az uborkát, a chili paprikát, készítsük el a salátaöntetet: keverjük össze a rizsecetet, a cukorral, 1 ek olaj hozzáadásával. Sózzuk, borsozzuk. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, süssük át a lazac brosetteket, 2-3 percig mindkét oldalukon, majd szórjuk meg a szezámmal. Tálaláskor uborkasalátával kínáljuk.

Zöld teában főtt márványtojás

A tojás pontosan úgy fog kinézni, mintha márványból lenne, enyhén füstölt íze  viszont különlegesen karakteres ízt ad neki.

Hozzávalók: 10 tojás, 2 evőkanál sötét szójaszósz, 1 db csillag ánizs, Earl grey tea, vagy más erős angol tea, szezámos só

1. A megmosott tojásokat 20 percig kis lángon főzzük. Amikor letelt a 20 perc, jéghideg vízben lehűtjük, majd ezt követően szárazra töröljük mindegyiket egy konyhai papírtörölközővel. 2. Egy kávéskanállal megütögetjük a tojások héját, úgy hogy megrepedjenek, vigyázva, hogy a héj a tojásokon maradjon! 3. Ezután a repedt tojásokat visszatesszük a hideg sós vízbe, ráöntjük a szója szószt, beletesszük a csillag ánizst és a tea filtert. 4. Forraljuk fel a vizet, de csak egyszer, majd csökkentsük a hőmérsékletet a tojások alatt és főzzük tovább 2-3 órán keresztül lassú tüzön. Amikor kész vagy azonnal tálaljuk, vagy akár egy hétig is a hűtőben tarthatjuk (a héjában hagyva) és csak közvetlenül a tálalás előtt törjük meg őket.

A Yuan vendéglő egyik receptje: a sertés vagy marhahúst hajszálvékony csíkokra vágjuk és forró olajban kisütjük, közben különböző zöldségeket (gomba, paprika, kínai kel, pakcsój, hagyma) wok olajban rizsecet és szójaszósz hozzáadásával megpároljuk Rizstésztával, vagy a miével (ízletes tojásos tészta) fogyasztjuk.

Desszert

A kínaiak nem igazán édesszájúak, az étkezést legtöbbször pisztácia, dinnye vagy zöld teából készült fagylalttal fejezik be. És persze mindig van sült banán és kókuszos ropogós az asztalon, amit mézzel öntenek nyakon.

Zöld teában főtt körték mascarpone krémmel

Hozzávalók: 12 db zöld tea filter, 250 gr cukor, friss gyömbér, 2 narancs héja, 1 vaníliás rúd, 6 db körte, 2 dl tejszín, 250 gr mascarpone krém, vanília kivonat

1. Másfél liter vízben főzzük meg a teát, miután felforrt, hagyjuk állni kb. 10 percig. Ezután ízesítsük barna cukorral, tegyük bele a gyömbért, narancshéjat, vanília rudat; keverjük meg egy kanállal, hogy a cukor jól feloldódjon benne. 2. Tegyük vissza a rezsóra a fűszerekkel ízesített teát és főzzük lassú tűzön még 5 percig. 3. Helyezzük bele a fűszeres teába a csutkájától megszabadított körtéket és főzzük mérsékelt lángon 20 percig. Vegyük ki a körtéket egy szűrőkanál segítségével, és tegyük félre, majd a teát tegyük vissza a rezsóra főzni, egészen addig amíg csak kb 2 és fél dl szirupunk marad, kb 30 percig. 4. Közben verjük fel a tejszínt a cukorral, majd adjuk hozzá a mascarpone krémet. Ízesítsük vanília kivonattal és narancs héjjal. Tegyük bele a krémet egy tortakrémnyomó zsákba és töltsük meg a krémmel a kihűlt körtéket. Sziruppal lelocsolva tálaljuk.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s