Két kitűnő, belga torta

Posted on Updated on

Belgiumi mindennapjaimat két kedvenc süteményem a Javanais és a Miserable “édesítette meg”. Mindkettő vajkrémmel készül. A torták különleges ízét az egyiknél a marcipán adja, a másiknál pedig a mandula, meg kell hagyni mindkét hozzávaló meglehetősen szokatlan a torták “birodalmában”. Hogy a nevüket honnan kapták, nem sikerült kinyomoznom. (Javanais-magyarra fordítva Jáva szelet-Miserable pedig Nyomorultat jelent. Talán Victor Hugo regénye ihlette meg?)

Javanais

Hozzávalók: 8 tojás fehérje- 30 g glükóz- 75 g of marcipán- 30 g liszt- 20 gr keményítő, 180 g mandula és 185 g glükóz keverék

Töltelékhez: 1 dl víz – 400 g cukor- 2 tojás sárgája – 1 egész tojás- 500 gramm vaj, mokka kávé

Csokoládé ganache-hoz: 2 és fél dl tejszín, 300 g csokoládé
Dolgozzuk össze a marcipánt meg a lisztet, adjuk hozzá a keményítőt meg a vajat. Verjük habbá a 7 tojásfehérjét a 25g cukorral. Öntsük ezt az első keveréket a másikhoz és keverjük addig, amíg homogén masszát nem kapunk. Terítsük szét a masszát a kivajazott belisztezett tepsin. Egyengessük el egy spatulával, majd süssük ki 200 °C-on 10 percig.

Vajkrém: Verjük fel a tojásfehérjét a cukorral. Oldjuk fel egy kis lábosban a cukrot a vízben majd főzzük kb. 3 percig 120 ° C-on. Adjuk hozzá a cukorsziruphoz a tojást. Amikor  teljesen kihűlt keverjük hozzá a vajat meg a kávé likőrt. Helyezzük 10 percre a hűtőbe.

Ganache öntet: forraljuk fel a tejet vagy tejszínt, adjuk hozzá a vajat. Vegyük le a tűzről és keverjük bele lassan a felolvasztott csoki fondant. Akkor jó a krém, amikor a csokoládé homogén állagú.

Díszítés: Kenjük meg a tortalapokat a krémmel. A tetejét fedjük be vékonyan a ganache krémmel, simítsuk rá egyenletesen. A kész tortát helyezzük pár órára a hűtőbe. Fogyasztás előtt negyed órával vegyük ki, majd szeleteljük fel a kívánt kocka vagy rombusz alakú szeletekre.

Miserable

250gr mandula (darált), 300 gr vaj, 8 fehérje, 50 gr liszt, 250 gr porcukor, 2 tojás, 50 gr cukor, 1 vanília rúd

Verjük fel a tojásfehérjéket a cukorral. Adjuk hozzá a mandulát, porcukrot lisztet és keverjük jól ki. A habbá vert fehérjét gyorsan keverjük össze az egész krémmel. Öntsük rá a tortaalapot egy zsírpapírral kibélelt tepsire és süssük 20 percig 190 fokon.

Vajkrém:Keverjük ki a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a vaníliarúdból nyert vanília darabokkal, végül adjuk hozzá a vajat. Keverjük habosra.

Vágjuk ketté a tortalapot kenjük meg az alsó lapot a vajkrémmel, fedjük be a másikkal. Díszítésül szórjuk be porcukorral.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s