Karácsonyi ABC (A-tól G-ig)

Posted on Updated on

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A-Mennyből az angyal lejött hozzátok!- énekeljük Szenteste. Az idei karácsony nagy szenzációja egy igazi evilági Angyal torta kókuszbevonattal!

 Hozzávalók: 250 gr liszt, + 1 ek extra liszt, 250 gr cukor, 12 tojásfehérje, 1 ek forró víz, 1 teáskanál tejszín, 1 teáskanál vanília kivonat, csipet só, 4 teáskanál kókusz extra kivonat, 1 csomag kókusz glazúr vagy házilag készített kókusz bevonat, 300 gr nem édesített kókusz reszelék, 1 csomag szalakáli, angyalos nyalóka vagy papírból kivágott angyalfigurák

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, szitáljuk át a lisztet a 3/4 csésze cukorral legalább négyszer. 2. Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá, 1 kanál meleg víz hozzáadásával. Adjuk hozzá a szalakálit, a vaníliát, egy csipet sót, és a kókusz kivonatot. A hozzávalókat keverjük megint össze a turmixgépben. A maradék 3/4 csésze cukrot is adjuk hozzá kanalanként. 3. Végül a lisztet óvatosan adagoljuk hozzá a habbá vert fehérjéhez. 4. Öntsük a tésztaalapot egy kerek tortaformába és süssük ki aranybarnára (40-45 perc alatt). Hagyjuk a rácson kihűlni. 5. Melegítsük fel a kókusz glazúrt és öntsük rá a tortára, majd egy spatula segítségével kenjük szét egyenletesen a tetején és az oldalán, végül szórjuk be a tortát a kókuszreszelékkel és díszítsük fel az angyal nyalókákkal.

Kókusz glazur: 1 1/2 csésze cukor, 1/4 csésze + 1 ek kókusztej konzerv, cukor

A kókusztejet keverjük össze a cukorral, addig amíg sűrű, ragasztószerű nem lesz.

Az angyal nyalóka házilag is elkészíthető: 150 gr porcukorból, 150 gr kristály cukorból, fél csésze plusz 2 ek vízből, 2 ek juhar vagy bodza szirup hozzáadásával, de az angyal figurákat papírból is elkészírhetjük és azzal díszíthetjük a torta tetejét.

Betlehemezés, bor. Decemberben beköszönt a hideg, megkezdődik a forralt bor szezonja. Fogyasztása már advent első hétvégéjén rekordot ér el Németországban. Lehet fehér vagy vörös borból készíteni, cukor vagy méz hozzáadásával, szegfűszeggel, fahéjjal, korianderrel, gyömbérrel, borssal ízesíteni. Nemcsak a hideg ellen véd, de megfázás és influenza ellen is kiváló, bár magas cukor tartalma miatt vigyázni kell vele, mert hamar az ember fejébe száll.

A Cukormázzal bevont gyümölcsökkel teli tál gyönyörű és olcsó asztali dísz, elkészítése egyszerű:

Hozzávalók a cukormáz készítéshez: 50 gr cukor, 10 evőkanál + 2 teáskanál víz + 2 ek porrá tört meringue

Mérjük ki a cukrot, a vizet, a meringet és egy mixerben forgassuk magas fordulatszámon kb. 7 percig, a máz akkor jó, amikor sűrű, ragasztószerűvé válik. Vonjuk be a gyümölcsök tetejét a képen látható módon. A gyümölcsök mellett leveleket is bevonhatunk a mázzal, ha besűrűsödne a krém, adjunk hozzá még egy kis vizet.bd0607_summer1.jpg

(3 módon készíthetünk cukormázat:1. porcukor+citromlé, vagy rum sziruposításával, turmixgépben, főzés nélkül. 2. Szintén főzés nélkül 1 tojásfehérjéből és 125 gr cukorból. 3. Főzve: 25 dkg cukrot másfél dl vízben sziruppá főzünk. Ezt használják a mézeskalácsok bevonásához, díszítéséhez is)

Csengő cseng, itt van már a szép advent..  csillagszórók szikráznak, amikor megjön az angyal, az angolok viszont durranó cukorral lepik meg egymást december 25-én. A karácsonyi cracker-vagy durranó cukor feltalálása egy londoni cukrászmester Tom Smith nevéhez fűződik, aki az 1880-as években eleinte papírba csomagolt cukrozott mandulát árusított, szeretetteljes mondásokkal díszítve. Később kitalálta, hogy a cukrot hogy lehet úgy kibontani a papírból, hogy durranjon. Akkora sikere lett, hogy az előállításához külön gyárat kellett alapítania.

Diótörő és Egérkirály

Csajkovszkij Diótörő című balettjét mindenki ismeri. E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséjét ifj. Alexandre Dumas dramatizálta, Marius Petipa koreográfus és díszlettervező mester pedig színre vitte. Két képre osztotta a balettet. Az első képben megtartotta a karácsonyesti jelenetet, de a másodikban a történetet –Cukorországba- helyezte. Csajkovszkij kevés lelkesedéssel állt neki a mű megzenésítésének, ugyanis úgy érezte, a pazar díszletek és jelmezek, amiket a főigazgató és a balettmester elképzelt, veszélyeztetik a zene érzelmi tartalmának átélését. A mesetéma érdekessége miatt azonban mégis elfogadta a kihívást és 1892 elejére elkészült a zenével. A hangszerelés érdekessége, hogy a cselesztát is alkalmazta. A balettből egy kivonatot, az ún. Diótörő szvitet már március 7-én előadták egy szentpétervári koncerten. A nagy sikerű bemutatóra azonban csak 1892. december 18-án került sor a Marinszkij Színházban. Készítsük el Cukorországot a gyerekeknek karácsonyra az Egérkirállyal és hadseregével együtt. (képek a slide showban láthatók)

 

 

 

Édességek Franciaországban: A Les Treize avagy a 13 francia karácsonyi desszert eredete a középkorba nyúlik vissza, és Provansz tartományból indult hódító útjára. A szokásból később hagyomány lett, amit a mai napig megtartanak a franciák, azaz minden évben Szentestén és az azt követő napon 13 desszertet hordanak fel az asztalra (A nagy Virrasztás napjának is nevezik a hosszú reggelibe nyúló étkezés miatt). A 13-as szám Krisztust és a 12 apostolt szimbolizálja.

A 13 sütemény minden megyében másféle, de a legtöbb friss vagy aszalt gyümölcsökből készül, olyanokból, amiket a november végi szüret után hűvös helyen tárolnak egészen karácsonyig. (alma, téli körte, mandarin, narancs, dinnye, szőlő, szilva).

A “Mendiants” nevű desszert áll az első helyen, melynek jelentése kolduló barát, a desszertek “színe”, a római katolikus szerzetesrendek csuháját szimbolizálja, a mandula a karmelita, a mogyoró az augusztinusz, a füge a franciszkánus, a mazsola a dominikánusok öltözékének a jelképe. Az ishlerszerű, tallér alakú édesség, kandírozott gyümölcsök és magok hozzáadásával készül forró csokoládéba mártva.

Mandulás nugát: füge, datolya, mazsola, dió és nugát hozzáadásával készül, eredete a 18. századi hagyományokra megy vissza (cukorral, mézzel, magokkal, kandírozott gyümölcsökkel)

Fekete csokis nugátos sütemény: egy változata az előző keksznek, csak nugátkrémmel, mézzel, birsalmasajttal készül

Casse dents Allauch- egy “fogtapadós” száraz kekszféle, az olasz cantuccinihoz hasonlóan borba áztatva fogyasztják.

Calisson of Aix-en-Provence: mandula alakú cukorka, aszalt dinnyéből és narancsból készül, de olyan puha mint a marcipán és a teteje cukormázzal van bevonva. Olyan formás dobozkákban árusítják mint a pasztillákat.

Fougasse: a fahéjjal, ánizzsal ízesített, édes provanszi kenyér, január 6-áig a 3 királyok napjáig eláll. Van édes és sós változata is, olyan mint az olaszoknál a foccaccia-pogácsa..

Francia édes briós: oliva olajjal, ánizzsal, és rózsa vagy narancsvízzel készül. A hagyományok szerint ezt a süteményt nem szabad szeletelni, csak törni, hogy gazdag termés legyen a következő évben.

Galette de Noël: palacsintához hasonló tésztaféle, cukorral megszórva és forró mézbe mártogatva fogyasztják, érdekessége, hogy hajdina lisztből készül.

Panado: almával töltött karácsonyi torta

Almás fánk

Tarte de la Veille-olyan mint a Tarte Tatin-almából, körtéből készített tortaféle

Fenyőfa: jegenye fenyő, lucfenyő, vörösfenyő, aranyfenyő, cédrus, a világ minden táján december 24-én vagy már december elején felállítják a karácsonyfát, a fajtája függ az adott ország fenyőkínálatától. Kevesen tudják, hogy a karácsonyfa-állítás szokása azonban Skandináviából terjedt el, a 17. században, a harmincéves háború (1618-1648) idején, amikor a svédek európai hadjáratuk során eljutottak Németországba. Onnan aztán hamarosan Európa többi országába is elterjedt a híre, mintahogy Magyarországra is német közvetítéssel került át. A középkorban a karácsonyfa kivágásnak még rituális szerepe volt, a fiatal fa kivágása egy ifjú élet feláldozását jelképezte, azaz Jézusét, aki fiatalon meghalt az emberiségért (állítólag Luther Márton állította fel az első karácsonyfát Németországban a gyermekeinek). 

Gránátalma

A régi görögöknél a gránátalma a termékenység szimbóluma volt, valószínüleg a benne lévő sok mag miatt. Az egyiptomiak viszont  csillogó szemfestéket készítettek belőle a szivárvány minden színében kb 4000 évvel kr.e., amit egy foszforeszkáló bogárfajta kitinpáncéljának összetöréséből és festékanyagok hozzáadásával nyertek.

Louis Prang volt az első mestere az offszet nyomásnak, első karácsonyi képeslapja egy gránátalmát ábrázolt.

Kevesen tudják, hogy a gránátalma magja nemcsak vérvörös lehet, hanem kékesszürke, ami az amerikai konyha kedvence, a barna viszont a török és közép- ázsiai konyhákban népszerű, míg Indiában a fehérmagú gránátalmát termesztik.

A gránátalma több antioxidánst tartalmaz mint a zöld tea vagy a többi gyümölcs, azonkívül gyulladáscsökkentő, szíverősítő, ráadásul a rák rizikóját is csökkenti. Szezonja szeptembertől januárig tart.

A gránátalma szorbé receptje egy másik blogomban található!

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s