Strandsziget a Szajna partján

Posted on Updated on

Július 20.-ától négy hétre trópusi stranddá változik a francia főváros rakpartjának 3 kilométeres szakasza. A 2002 óta nagy sikert arató Párizs tengerpart program szervezői idén még kellemesebb kikapcsolódást ígérnek a francia fővárosba látogatóknak. Összesen 3 ezer tonna homokkal leszórt és füves stranddal kiegészített területen lehet élvezni a párizsi plázst. Bambusz kosarakba helyezett pálmafák, nyugágyak, kabinok, napernyők, zuhanyozók gondoskodnak a teljes komfortról. A gyerekek számára külön játszótereket alakítottak ki, ahol homokozók, kreatív műhelyek, óriás kirakó, cirkusz, trambulin között lehet válogatni, a felnőtteknek torna, tánc és thai chi-órákat, sportfoglalkozásokat tartanak. A párizsi csatorna déli részén, a La Villette-ben esténként koncertprogramok vannak, idén 8 nagyobb rendezvény is lesz. A programok reggel 9-től este fél 11-ig látogathatók, a strand és a kávéházak viszont 24 órán keresztül nyitva tartanak.

Az ötlet

A Párizs Plázs ötlete 2002-ben pattant ki az újonnan megválasztott szocialista párt polgármesterének, Bertrand Delanoë-nak az agyából, aki először csak a Szajna jobb oldalán építtetett ki egy nizzai strandhoz hasonló mesterséges plázst. Igaz, hogy a párizsiak zöme a nyarat vidéken vagy a francia tengerparton tölti, különösen augusztusban, amikor elviselhetetlenné válik a meleg, meg a turisták újabb rohamától kell tartani, de vannak akik hivatalból nem hagyhatják el a fővárost. Nos az ő számukra álmodta és valósította meg a plázst a polgármester.

Kezdetben csak a Szajna jobb oldalán különítettek el egy homokos részt, de később a nagy siker és a látogatók számának növekedése miatt 2006-ban létrehoztak egy második plázst is a folyó másik oldalán.  Azóta a látogatók száma évről-évre nő, eddig a rekord 2007  volt 4 millió résztvevővel. Az eseményszervezők minden évben új ötletekkel állnak elő. Pl. komphajó viszi át a szórakozni vágyókat a La Villette parkba, a folyó közepén egy mozgó uszodában lehet fejest ugrani. Viszont a topless napozás és a Szajnában fürdés még mindig nem megengedett. Pár éve a párizsi csatorna déli részén található La Villette park és rekreációs központ is bekapcsolódott a programokba. A Tudomány és ipar városa, a 6400 ülőhellyel rendelkező koncert csarnok a “Zenith” valamint a Zene város gondoskodik a jó hangulatról.

A La Villette

1986. március 13-án, pontosan, amikor a Halley üstökös megjelent az égen, nyitották meg a felújított La Villette városrészt. Azóta 10 millió látogatója van évente.

A Villette park északi bejáratánál kezdődik a Tudomány és ipar városa. A Christian de Portzamparc tervei alapján készített, faluszerűen kialakított épületegyüttesben található az állatorvosok Rotondája, a La Villette ház, (mely a városrész történetét meséli el), továbbá itt működik az Országos Zene és Tánc Főiskola, egy 1200 férőhelyes koncertteremmel, és itt kapott helyet a zene és hangszer múzeum is (olasz hegedűk Stradivarik, Amatik, Frank Zappa szintetizátora is itt vannak kiállítva). Az óriási előcsarnokból közelíthetők meg a különféle témájú kiállítások, mint pl a Gyerekek városa, a Mesterségek utcája, a 3 dimenziós Louis Lumiére moziterem, a Zene városa, a Médiatár és az alsó szinten lévő hatalmas Akvárium.

Geode, Cinaxe, Argonauta és az Ökörcsarnok

A Geode, ami egyben a tudományok városának a jelképe, egy 36 méter átmérőjű földgömb, kívülről 6433 fényezett rozsdamentes acélháromszög borítja, mely visszatükrözi a környező épületeket és a parkot. Moziteremként üzemel, a világ legnagyobb, félgömb alakú vetítőfelületével.

A Cinaxe egy 60 férőhelyes vetítőterem, mely hidraulikus emelőbakon fekszik. 30 fokban elfordítható, így olyan érzés fogja el benne az embert, mintha szimulátorban ülne. Az Argonauta viszont egy kimustrált tengeralattjáró, mely többször megkerülte a földet mielőtt nyugállományba került.

A park déli részén van a Nagycsarnok. A korábban piac és vágóhíd céljából készült (1867-ben) épületnek régebben Ökör csarnok volt a neve, mert a marhavásárokat itt tartották. Az épület öntöttvasból készült, lenyűgöző vázát szerencsére megőrízték és többfunkciójú kultúrközponttá alakították át. Változtatható válaszfalakkal, emelvényekkel, teraszokkal, belső koncertek, kiállítások, fesztiválok rendezésére kíválóan alkalmas helységekkel. A 90-es évek óta a párizsi művészek paradicsoma.

A park keleti részén, ahol valaha a cserzett bőrt kínáló piac volt, ma a Párizs Villette színház működik, a mozgatható tetőszerkezetű Zenith koncertcsarnokkal. Nyugaton a Janvier (Január) épület áll, az információs irodával, a bejárat két oldalát pedig 2 núbiai oroszlán kút díszíti, amelyeket a Köztársaság térről hoztak ide még 1867-ben. Itt található az óriás vetítő vásznas szabadtéri mozi is, ahol minden év nyarán filmfesztivált rendeznek. 2010-ben Woody Allen, Sofia Coppola, és híres, francia rendezők mutatták be filmjeiket, minden évben megadott téma szerinti filmekkel lehet benevezni. Tavaly a fesztivál mottója “To be 20”–“Húszévesnek lenni” volt, a filmek ennek megfelelően a fiatalokról szóltak, az útkeresés és önmegvalósítás nehézségeiről stb.

10  kert és 35 “őrült”, piros szobor

A Villette park déli részen elterülő 35 hektáros területen található Párizs legnagyobb tájkertje, tervezője Bernard Tschumi volt, aki 10 kertre osztotta fel a parkot, úgy, hogy minden kert egy-egy példája legyen az ún. post-modern építészeti dekonstrukcionizmusnak. Hol minimalista kertben találjuk magunkat, hol meg téma kertekkel, melyek különböző korosztályt és témát céloznak meg. Pl. a sárkánykert nemcsak otthona egy csomó acélsárkány konstrukciónak, de a 80 láb hosszú csúszda a gyerekek vágyainak netovábbja. A parkot egyébként fennálllása óta rengeteg kritika érte. Egyik évben megnyerte a világ legrondább parkja címet is, mert sokak szerint a park arányai nem felelnek meg egy park funkcióinak, a hatalmas szabad terület mindenestre nagy kihívás. Egy biztos, hogy a la Villette park, -ironikusan hangzik,- de az anti-park és anti-turizmus megtestesítője, mert nem az a célja, hogy a látogató élvezze a friss levegőt, letelepedjen a fűre és csodálja a természetet, hanem egy olyan világba akarja sodorni, taszítani, ami csak az építészet és a gondolkodás kapcsolata által jöhet létre.

Tschumi anti-parkja, tulajdonképpen Jacques Derrida, dekonstrukcionalista filozófus gondolatainak tárgyi megvalósítása. A svájci származású művész ezen kívül megpróbálta maximálisan kihasználni a természeti adottságokat. Az óriású léptékű terület kiválóan alkalmas volt kísérletező hajlamának, és a fantáziájának a kiélésére. A szabadban elhelyezett alkotásokkal az volt a célja, hogy felmérje az emberek, a személy azon képességét, ami által felismeri a művészet és a valóság kölcsönhatását. Egy biztos, hogy ebben az értelemben teljesen lerombolja a hagyományos parkokról alkotott képet.

Szerintem a park legérdekesebb része, Tschumi 35 őrülete, (35 vörös szobra), melyeket a parktól jól elkülönül. Az első őrület rögtön a bejárat mellett egy elemeire szétesett vörös kocka, darabjai szétszóródva hever a földön, egy másik modern szobor egy túlméretezett, félig földbe temetett, cinóbervörös bicikli, a kiálló része egy apokalipszis utáni újjáéledés jelképe és így tovább. Az őrületek lényege, nem a gyönyörködtetés, hanem a látogatók tájékozódási képességének fejlesztése, egyúttal a hatalmas terület felfedezése (1 nap nem is elég rá). Miközben néhány “elmeháborodással” a szobrász célja az volt, hogy mindenféle művészeti alapismeret nélkül rávilágítson a dekonstruktív vákumra, mások viszont kis változtatással, kapcsolatban maradtak az adott anyaggal, formával pl. az itt talált acél szerkezettel és a volt gyár, elhagyott épület maradványaiból kialakított “remekművek”. Tschumi üzenetét én úgy értelmeztem, hogy nem más, mint a kultúra és az ember egymásra való kölcsönhatása, az állandó, dinamikus megújulás.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s