Második találkozásom a mormon szektával II. rész

Posted on Updated on

Ha véletlenül Utah államban autókázik az ember, mert a Bryce és Zion Nemzeti parkba igyekszik, néhány festőien szép mormon falun keresztül vezet az útja. Rögtön feltűnik, a nagy rend és tisztaság, de miközben a kis városoknak megvan a maguk bája, az egész környéket beárnyékolja a fundamentalista mormon szekták jelenléte. A helyi újság, a Salt Lake Tribune számolt be először a többnejűséget favorizáló szektákról, amelyek az évtizedek során önálló társadalmakká nőtték ki magukat és úgy megerősödtek, hogy mind Arizonában, mind Utahban sikerült törvénybe iktatniuk a többnejűséget, beleértve a fiatalkorú lányok és idős emberek közötti házasságokat is. A legismertebb nagylétszámú poligám közösségek Colorado City-ben, Arizonában és Hilldale-ben vannak, valamint az Utah állambeli St. George-ban. Mindegyik település jól elrejtve, isten háta mögötti helyen található. Aki ezekre a területekre merészkedik, jobb ha felkészül a mormon közösségek jelenlétére. Bár a radikális szekták megtűrik a turistákat, a nem mormon közösségeket mégis teljes ellenőrzésük alatt tartják.

A FLDS prófétasága

A 2005-ös év elején a Nyugat Texasban lévő Eldorádó nevű város kedélyeit alaposan felkavarta a poligám szekták vezetőinek a felbukkanása, ismertebb nevükön Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza (FLDS). Az FLDS vezetők üzletembereknek adták ki magukat és a város vezetőit azzal keresték meg, hogy legalább 2,000 hektáros, vadászatra alkalmas területet akarnak itt vásárolni tehetősebb kuncsaftok számára. Pár hónap múlva azonban, amikor a város peremén lévő hatalmas farm közepére egy hófehér templom monstrumot emeltek, világossá vált, hogy a mormon szekta Eldorádóra is kivetette a hálóját. A városlakók nemhiába voltak bizalmatlanok a felekezet iránt, legtöbben attól tartottak, hogy ez a befolyásos szekta egy nap majd saját jelöltjeit ülteti be a vezetői székekbe. Addig azonban, amíg nem vétettek a törvény ellen, birtokaikon az csinálhattak, amit akarnak.

Gyülekeznek a felhők az égen

2001. áprilisában Jeff Warren, a mormon FLDS egyház feje házasságra kényszerítette a 14 éves Elissa Wallt, 19-éves unokatestvérével, annak ellenére, hogy a lány későbbi tanúvallomása szerint könyörgött a nagybátyjának, hogy hagy várhasson még pár évet vagy ha mindenképp férjhez kell mennie, akkor ne az unokabátyjához, akit ki nem állhatott. Jeff Warren azonban nem kegyelmezett, a 14-éves lánynak férjhez kellett mennie a saját rokonához. A férj nem bánt kesztyűs kézzel a gyermek asszonnyal. Elissa, hogy a szexuális bántalmazást elkerülje, sokszor a sivatagban töltötte az éjszakát, emiatt 2 ízben el is vetélt. Elissának végül egy Lamont Barlow nevű szektatag segítségével sikerült megszöknie a táborból. Azóta férjhez ment hozzá és boldog házasságban él 2 gyermekével.

2004. júliusában, Warren Jeff unokaöccse, Brent Warren pert indított a nagybátyja ellen szodómia miatt. A fiatal férfi vallomásából kiderült, hogy az 1980-as években, amikor mégcsak 5 vagy 6 éves volt, Jeff Warren megerőszakolta a Salt Lake Valley-i táborban (ami akkor a FLDS egyházhoz tartozott). Ráadásul Jeff Warren bátyjai miután végignézték a kisfiú szexuális bántalmazását ők is megerőszakolták a gyereket. Jeff Warren ellen még 2 unokaöccse tett feljelentést ugyanezzel a váddal, az egyik vádló Clayne Jeff a tanúvallomása után főbe lőtte magát.

2005. májusában egy 14 éves lány, névszerint Pennie Petersen, Colorado cityből felhívta a rendőrséget az életmentő 911 számon. Kiderült, hogy a lány éjnek évadján megszökött a helyi mormon szektából, mert másnap feleségül akarták kényszeríteni egy 48 éves férfihoz, aki korábban már több ízben szexuálisan molesztálta.

Ezzel egyidőben az eldoradói szektából is hasonló telefonhívás érkezett, egy 16 éves lány mobilon kért segítséget. A helyzet ugyanaz volt, mint az előző 2 esetben, a lányt, Laurie Allent egy 50 éves férfihoz akarták hozzákényszeríteni (már 15 évesen megerőszakolták, és volt egy gyereke). Később a hatóságok kinyomozták, hogy a telefonáló egy bizonyos Rozita Swinton volt, akinek semmi köze sem volt a FLDS-hez, az asszony amolyan “telefontréfának” szánta az egész dolgot. Szerencsére a texaszi hatóságok komolyan vették a hívást és kivonultak a helyszínre. Házkutatási paranccsal a kezükben sikerült behatolniuk a szekta zárt területére, ahol 416 gyerek élt, mint később kiderült legtöbbjüket már legalább egyszer szexuálisan bántalmazták. A botrány kitörése után az Utah és Arizonai hatóságok megkezdték a nyomozást, fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmény, nemi erőszak, valamint adócsalás alapos gyanúja miatt. Így jutott el a rendőrség a mormon szekta vezetőjéhez Jeff Warrenhez.

A fejétől bűzlik a hal

Az FLDS vezetője, az 57 éves Jeff Warren,  2002-ben, apja halála után került a mormon egyház élére és az első pillanattól kezdve vasmarokkal tartotta össze a poligámiában élő közösséget, fiatalkorú feleségekkel jutalmazva a hozzá hű férfiakat. 2002-ben, a következő szavakkal kezdte az “uralkodását”:- “Nem akarok mást mondani csak annyit, hogy el a kezekkel az apám feleségeitől.”- Majd apja megözvegyült feleségeihez fordulva így folytatta: -“Ti asszonyok, úgy éljetek ezentúl is mintha az apám még mindig közöttünk lenne és a melletünk levő szobában lakna”.- Egy héten belül Warren, apja 19 nejéből kettő kivételével mindet feleségül vette (az egyik a saját anyja volt). Házasságával nemcsak hatalmának megszilárdítását akarta elérni a gyakran konfliktusokkal teli közösségen belül, hanem valamilyen fokú biztonságot is nyújtani az özvegyeknek (mindenféle anyagi támogatás nélkül). Jeff később még tovább növellte feleségei számát, a legtöbbel rokonságban állt. Házasodási “kényszerét” azzal magyarázta, hogy ő Jézus Krisztus és Joseph Smith (a mormon egyházalapító) leszármazottja, így ezek a házasságok szükségesek a szent vérvonal megőrzéséhez. Valójában praktikus okokból tette, mert a számszerűleg kis létszámú közösségben nem volt elegendő férfi. A szektatagokat persze könnyű volt a hatalmában tartania, mert a házak, földterületek mind a FLDS egyház birtokában voltak. Így teljesen természetes volt, hogy az FLDS szigorú felügyelet alatt tartotta a gyülekezet gyerekeit is. Jeff gyakran utasított ki fiatal férfiakat a templomából az idősebb férfitagokkal való állítólagos versengéseik miatt, és a korlátozott számú, nem megfelelő korú feleségek hiánya miatt.

Jeff birodalma, letartóztatása előtt Colorado Citytől, Arizona, Hilldale, Utahig terjedt, beleértve az összes mormon felekezetet, és a United Effort Plant (UEP). Vagyonát 100 millió dollárra becsülték.

Lefelé a lejtőn

Jeff utolsó nyilvános szereplése 2005. január 1-én volt Eldorádóban, az a bizonyos új FLDS templom avatása alkalmából, az YFZ farmon. Tudjuk, hogy a templom felavatása csak ürügy volt egy újabb mormon közösség létrehozásához. A rendőri razzia után, mivel Jeff éppen nem tartózkodott a Zion farmon, Arizonában, 10,000 $ vérdíjat tűztek ki a fejére. 2005 végén már, 60,000-$-ra emelkedett a jutalom összege a nyomravezetőnek. Közben tovább nyomozott a rendőrség, és Jeff Warren egyik testvérét, Seth Warrent a szekta vezető rejtegetése miatt sikerült letartóztatnia. 2005. október 28-án, Pueblo körzetben, Coloradóban, Seth lakásán lefoglaltak 142,000$ kézpénzt, 7,000$-értékű vízakártyát, és megtalálták Jeff Warren személyes iratait. A bizonyítékok ellenére Seth nem árulta el testvére tartózkodási helyét, a tárgyaláson pedig azt mondta, hogy nem tudja, hogy hol van a bátyja, de ha tudná sem mondaná meg. Végül veszélyes bűnöző rejtegetése miatt 2006. május 1-én elítélték. Büntetését később 3 évre felfüggesztették 2500$ bírság fejében.

2006. április 5-én Utah államban is kiadták Jeff ellen a letartóztatási parancsot, 14-18 éves lányok megerőszakolása, házasságra kényszerítése miatt. Ekkor már 100,000$-os jutalmat tűztek ki a fejére, de figyelmeztették a lakosságot, hogy Jeff  Warren veszélyes bűnöző, mert felfegyverzett testőrökkel utazik. Nehéz feladata volt a rendőrségnek, mert Jeff kapcsolatai kiterjedtek Utah; Arizona; Texas; Colorado; Dél-Dakota; British Kolumbia, Kanada; Mexikó területeire. 2006. májusában Jeff Warren neve rákerült az FBI tíz legveszélyesebb körözött bűnözőjének a listájára, ennek ellenére 2006. június 8-án, Jeff visszatért Colorado Citybe, hogy áldását adja még egy “gyerek házasságra“.

A szekta vezető végül egy rutin rendőrségi ellenőrzés során bukott le, 2006. augusztusában, egyik felesége, Naomi, és bátyja Isaac társaságában, 4 komputer, 16 mobil telefon, 3 paróka, 12 napszemüveg, több mint 55,000$ készpénz társaságában. Jeff védekezés nélkül megadta magát, bátyját és feleségét később bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték. A szekta vezető 2007-ben Arizonában került bíróság elé, ahol nyolc vádpontban bűnösnek találták, 2 egymástól eltérő bűncselekmény elkövetésében, úgymint fiatalkorúakkal való erőszakos nemi közösülés és vérfertőzés vádjával. A tárgyalásra St. George városban került sor és kevesebb, mint egy hónapig tartott, 2007. szeptember 25-re meghozták az ítéletet, a szekta vezetőt 10 évtől-életfogytiglanig terjedő börtönbüntetésre ítélték. 2007. november 20-án az Utah állami börtönben Jeff Warren megkezdte büntetésének letöltését. Azóta cellájában többször megkísérelte az öngyilkosságot, a falba verte a fejét, megpróbálta felakasztani magát, éhen akart halni, de időben észrevették és kórházba szállították, infuzióval mesterségesen táplálták stb.

2008. május 27-én, a Füstölgő puskacső nevű (Smoking gun) weboldal képeket tett fel Jeffről 2 fiatalkorú felesége társaságában, az egyik 12 éves volt, és házassága 1 éves évfordulóját ünnepelte férjével a börtönben. Emiatt 2010. július 27-én perújrafelvételre került sor. Jeff ügyvédje azzal érvelt, hogy az arizonai bíróság nem az utahi törvények szerint járt el, ezért Jeff Warrent átadták az utahi ügyészségnek, ahol bigámia és fiatalkorúakon elkövetett szexuális bűncselekmény miatt ismét bűnösnek találták.

Jeff Warren börtönbe kerülése után a szekta szexuális botrányát felkapta a média. Rengeteg könyv, film, talkshow készült róla. Én személy szerint Oprah Winfrey 3 részes dokumentum filmjét láttam, amiben a mormon szekta áldozatait szólaltatta meg, mint pl. Laurie Allent, Elissát stb. Laurie Allen azóta könyvet írt szexrabszolgaságáról, amiből Banking on Heaven, a Mennyországba jutás címen dokumentum film is készült. A film a colorado city-i poligám szekta belső életét mutatja be (írta, rendezte és a narrative szöveget Laurie Allen mondja rá). A film elkalauzol minket Colorado City, Arizona és Hilldale zárt ajtajai mögé, olyan helyekre, ahova azelőtt senki sem léphetett be. A film rávilágít arra is, hogy a megfélemlített poligámiában élő családokat milyen nehezen sikerült meggyőzni a rendőrséggel és a szociális dolgozókkal való együttműködésről.
Allen, napjainkban vehemens szószólója a fiatalkorúak férjhez kényszerítése elleni kampánynak és az iskolai képzés fontosságának, (Colorado Cityben sok fiatal sohasem fejezte be az általános iskola 8. osztályát, az oktatás a 8 év alatt is főleg vallásos tantárgyakból állt Jeff felügyelete alatt).

Jeff persze nem akarta tettét beismerni, de végül 2007. november 7-én a Washingtoni Ügyészségen videóra vették testvérével, Nephivel folytatott beszélgetését. Miközben Nephi a legelvetemültebb bűnözőnek nevezte bátyját és azt mondta neki, hogy “gonoszságai miatt Isten soha nem fogadta el földi prófétájának”,-Warren azt válaszolta, hogy pedig Isten sugallta neki mindazt, amit tett, s még ha nem is volt jó földi helytartója Jézusnak, akkor is helye lesz a mennyek országában. Ezután megtört, könnyekre fakadt és beismerte összes bűnét.

A mormonizmus olyan vallási mozgalom, ami tagjai szerint Krisztus egyházának visszaállításával kezdődött 1830-ban Joseph Smith által. A kifejezés elsősorban Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházára, annak tagjaira vagy kultúrájára utal, azonban tágabb értelemben használatos a kisebb mormon felekezetek megnevezésére is. A mormonizmus azt tartja magáról, hogy azt az egyházat állítja vissza, melyet Krisztus eredetileg alapított földi életében és amely később elveszett a földről.

A szodómia bibliai eredetű kifejezés, főként jogi szövegekben használják,  a nem utódnemzésre irányuló szexuális aktus helyett. A szó a latin “Szodoma bűne” kifejezésből ered, utalva azokra a Biblia szerint bűnös szexuális tevékenységekre, melyeket Szodoma és Gomora városában praktizáltak. A kifejezés tartalmazhatja többek között az anális szexet, orális kielégítést, önkielégítést, parafíliát. Bár a szó eredeti értelmében nem határozza meg a résztvevők nemét, ma gyakran használják homoszexuális férfiak szexuális kapcsolatára.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s