Kelkáposzta rolád

Posted on

Nemrégiben egy bajor vendéglőben, amikor választásom a kelkáposzta roládra esett (németül Wirsing rouladot) érdekes felfedezést tettem, rájöttem, hogy ízvilágában a magyar fasírt és a töltött káposzta tökéletes fúziója: mert a tölteléke kenyér és darált hús keverékéből készült, de nem főzték, hanem sütőben sütötték, 200 fokon másfél órán keresztül, természetesen megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával. Amikor a kelkáposztalevelekben lapuló mustárral, ízesített darálthús megpuhult, a roládokat tányérra tették, a levet pedig vajas rántással besűrítették. Héjában főtt burgonyával vagy zsemlegombóccal és a tejföllel gazdagított szósszal szervírozták. Nagyon finom volt, zsírszegényebb, nem olyan nehéz étel, mint a töltött káposzta.

Íme a recept:

Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 8 friss kelkáposztalevél, 50 dkg darált hús (sertés és marha combkeverék), 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg darált sertéshús, 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika, 1 tojás, 1 mokkáskanál szárított majoránna, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1-2 zsemle (vagy 1-2 szelet kenyér)

1. A káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, a szalonnát meg kis kockákra.

2. Egy nagy lábosban zsírjára pirítjuk a szalonnát és üvegesre pároljuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.

3. A maradékot levesszük a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a káposzta felével.

4. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásokat, és a tejbe vagy vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléket (vagy kenyeret). Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, mustárral, a köménymaggal, a majoránnával, 1 kávéskanál piros paprikával, majd jól összedolgozzuk. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük és a káposztalevelekre helyezzük, a hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd a leveleket alulról feltekerjük. A roládokat rátesszük a káposztásra. Hozzáadjuk a maradék szalonnás káposztát és betoljuk a sütőbe. Fóliával letakarva, 220 fokon legalább egy, de inkább másfél óráig pároljuk!

5. A töltelékeket óvatosan egy tányérra rakjuk és berántjuk a káposzta levet. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, végül a káposztához adjuk, és 10 percig együtt forraljuk. A töltelékeket a káposzta tetejére tesszük, és tejföllel, főtt krumplival vagy gombóccal kínáljuk.

A kelkáposzta, a vadkáposzta egy termesztett változata. Rokona a fejes káposztának, ám annak sima leveleivel szemben, a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. Előnyös tulajdonsága, hogy a hideget és a szárazságot jobban tűri a fejes káposztánál, ellenben nem savanyítható és kevesebb ételbe jó, de egész évben jól tárolható, azonkívül sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, C-, B1- és B2-vitamin-tartalma is megközelíti a fejes káposztáét.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s