Diner en Blanc avagy vacsora fehérben

Posted on Updated on

Villámcsődület fehérben

Pontosan 24 évvel ezelőtt, Párizsból indult ki a Vacsora fehérben “őrület” amikor 1988 nyarán egy bizonyos Francois Pasquier nevű párizsi arisztokrata egy zártkörű, kerti mulatságot rendezett a saját házában. A partyra túl sok vendég érkezett, így a vendéglátónak egy brilliáns ötlete támadt. Mi lenne, ha a szabadban folytatnánk a vacsorát? És így is tett, a vendégseregével kivonult a Bois de Boulogne-ba és éjfélig ott tobzódtak. A partynak akkora sikere volt, hogy ettől kezdve Pasquier úr (aki napjainkban kb. a hatvanas évei végén járhat) minden év júniusában társas összejövetelt rendez, (a rendőrség szemet huny a dolog fölött), Párizs valamelyik népszerű közterén. Az izgalmas a dologban, hogy a szervezők az utolsó percig titokban tartják a helyszínt, csak ¾ 5-kor küldik el SMS-n vagy e-mailben a paramétereket. A party feltételei: az összes meghívott csak úgy vehet részt, ha tetőtől-talpig fehérbe öltözik, (nem T-shirtbe vagy farmerbe, hanem elegáns fehér ruhába, öltönybe, kalapba) azonkívül gondoskodik saját asztalról, fehér terítőtől, evőeszközről, székről, szalvétáról. És ez még nem minden: mindenkinek készítenie kell egy 3 fogásos menüt.

Az eddigi nevezetesebb Vacsora fehérben találkahelyek: 2007-ben a Diadalívnél az Étoile téren volt, 2008-ban a Champs-Élysées-n ünnepelték meg a Fehér vacsorák 20. évfordulóját, 2009-ben a Place de la Concorde-on, 2010-ben a Louvre udvarán, az ideit 2011. június 16-án a Notre Dame katedrális előtti téren rendezték meg. A résztvevők száma elérte a 8000 főt.

A Vacsora fehérben alapítójának a mai napig sikerült visszautasítania mindenféle reklámkampányt, távol tartania az esemény szervezőket, pezsgő és borszállító vagy más cégek ajánlatait, mert Pasquier úr számára a dolog lényege a spontenitás és az együttlevés öröme, ami mindenféle üzleti érdektől vagy politikai színezettől mentes. Aymeric Pasquier, az alapító 36 éves fia, 2010-ben első ízben rendezte meg Montrealban a fehér vacsorát. A fiatalember jövőbeli terve egy nemzetközi Vacsora fehérben háló létrehozása, amikor minden nagy város együtt ünnepel.

Egy új hagyomány csodálatos kezdete

Míg eleinte a Vacsora fehér-bent a felső tízezer, sikkes picknikjeként tartották számon, a több mint 20 év alatt ma már a barátok és családok networkjén keresztül terjedő eseményen bárki részt vehet.

A párizsi minta

2008 óta rendezik meg a Fehér fogadásokat a német nyelvterületeken mint pl Hannoverben, ahol szintén állandóan változtatják a helyszínt, az utolsó percig titokban tartják, hogy kikerüljék a szervező hatóságokat, akik az ilyen nagyszabású rendezvényeknél kötelezővé teszik a WC, szemetesek felállítását, belépőjegy szedését stb.

2010. május 29.-én volt az első Fogadás Fehérben party Berlinben a Bebelplatzon, 400 résztvevővel.

2010. július 1-én 500 vendég érkezett talpig fehérben a müncheni Hofgartenbe.

Fehér vacsora Hamburgban

Hamburgban tavaly, 2010. augusztus 21-én került sor az első  Weiße Dinner” –re. Az esemény alkalmából lezárták az Eimsbüttel nevű bevásárló utcát egészen a Keleti utca sarkáig kb. 140 méter széles sávban. Barátok, barátainak a barátai, szomszédok, családok mindenki bekapcsolódhatott a saját maga által összeállított vacsora partyba. A feltételek a párizsi modell szerintiek voltak: mindennek fehérnek kellett lennie, az asztalterítőtől, a tányérokig, a ruhától a kalapig. A szabad ég alatti piknik du 5-kor vette kezdetét és éjfélkor ért véget. A résztvevők, az újszülöttől a 80 éven felüliekig képviseltették magukat. Élvezetes látvány volt amikor a kosarakból előkerültek az elegáns ezüst gyertyatartók, pezsgősüvegek.  Fehér napszemüvegekben, nyári ruhákban, fehér virágfüzérekben pompáztak a nők, fehér cilinderekben és utolsó divat szerint szabott öltönyökben flangáltak a férfiak. Nemcsak a bébik csörgői voltak fehérek, de még a kutyák is fehér gallérokban büszkélkedtek, vagy fehér virágokkal a nyakörvükben ugra-bugráltak. A fénypont az volt, amikor 900 vendég patyolat fehérben a társas együttevés örömétől felszabadultan étkezett. Mintha sohasem létezett volna a hamburgiak, hűvös, távolságtartó viselkedése: az emberek kedvesen kínálgatták szomszédaiknak az ételeiket, idegenek pezsgővel koccintottak, majd spontán táncra perdültek, végül éjfélkor gyertyát gyújtottak és együtt bámulták a szintén fehér csillagos eget.

Mivel a párizsi Fehér fogadást már mindenki lekéste, a hamburgi piknikre azonban még be lehet nevezni, idén augusztus 13-án lesz a Hanseatic városnegyedben.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s