Benedek tojása

Posted on Updated on

AFile:Eggs Benedict.jpg The New Yorker “1942-ben készült -“Miről beszélnek a városban?”- című népszerű műsorában említették meg először a Benedek tojását, a híres  Wall Street tőzsde ügynök Lemuel Benedict kapcsán. Íme a történet:

“Benedict úr 1894-ben betért a new yorki Waldorf Hotelbe, s hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától, egy “vajas pirítóst rendelt, buggyantott tojással, sült szalonnával, és hollandi szósszal.” Oscar Tschirky-nek, vagy másnéven Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és a lunch ajánlatban már úgy tüntette fel az étlapon, mint Benedict-tojása vagy tojás Benedek módra. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a piritóst. Így kezdődött el a Benedictről elnevezett buggyantott tojás “karrierje”.

Craig Claiborne, híres amerikai szakácskönyvíró 1967. szeptemberében interjút készített egy bizonyos Edward P. Montgomery nevű emberrel, aki nyugalomba vonulása után, a kiváló ételeiről híres Franciaországba költözött. Amikor Claiborne, aki egyben ételkritikus is volt, arról faggatta Mr Montgomeryt, hogy melyik a kedvenc étele, az gondolkozás nélkül rávágta, hogy a Benedict tojása. Az eredetéről annyit tudott, hogy egy bizonyos Commodore E. C. Benedict-ről nevezték el. Claiborne-t izgatta a dolog, ezért később kinyomozta, hogy ez a személy nem lehetett más, mint a volt tőzsdés, jachttulajdonos, aki  87 éves korában halt meg. Montgomery azt állította, hogy a receptet a nagybátyjától kapta, aki  jóbarátja volt Commodore-nak.

Nos 1967. novemberében Mabel C. Butler, a The New York Times Magazine-ban közölt anekdótára reagálva a következőket írta: “A Benedict tojás története jól ismert, de nem Mr Benedict találta ki, hanem Mrs. Le Grand Benedict, aki a századforduló táján férjével New Yorkban tartózkodott. Nos mivel mindketten nagy ínyencek voltak, minden szombaton a Delmonico-ban vacsoráztak. Egy ilyen alkalommal Mrs. Benedict megkérdezte a tulajdonostól, hogy -Nincs valami újdonság az étlapon?” -mire Mr Waldorf azt válaszolta, hogy sajnos nincs. “Minden a régi, de drága asszonyom nincs valami jó ötlete? Ön olyan sok helyen megfordult már a világban!”- Mire a hölgy azt válaszolta, hogy de igen van, készítsen tojást, angol muffinnal, csapjon egy vékony szelet sonkát a közepébe, majd hogy ne legyen túl száraz, öntse le hollandi szósszal és reszeljen rá szarvasgombát. Így kezdődött el a Bendedek tojása karrierje…

Mai Benedek tojása variációk

Blackstone tojás: a sonka helyett sovány szalonnával és egy vékony paradicsom szelettel “bélelt” pirítós.

Florentine tojás: a sonka helyett spenóttal készül. Régebbi változata a Florentine tojásának, azaz a buggyantott tojás helyett spenótos omlettet készítenek és Mornay szósszal öntik le.

Montreal vagy Royale tojás: a sonkát lazaccal helyettesítik. Főleg Ausztráliában és Új-Zélandon népszerű előétel.

Hussarde tojás: az angol muffin helyett holland kétszersülttel készül és Marchand de Vin szósszal van leöntve.

Sardou tojása: az angol muffin helyett articsókával készül és a sonka helyett, szardella pasztával kenik meg végül hollandaise szósszal öntik le és szarvasgombával díszítik. Ezt a fogást a New Orleans Antoine’s vendéglő tulajdonosa találta ki, aki állítólag Victorien Sardou francia színdarabíró emlékére keresztelte át Sardou tojásának.

Másik népszerűbb változata ugyanennek, a Benedict articsókája. Az angol muffin helyett főtt articsókában tálalják, s a tojás spenótkrémmel van megtöltve.

Paraszt Benedict, vagy Beauregard tojás: a buggyantott tojást sült tojással helyettesítik, az angol muffint pedig amerikai keksszel, (A kekszet Dél-Amerikában általában íróval készítik, és kísérő fogásként szolgálják fel a főfogások mellé. Gyakran fogyasztják vajjal, alacsony cukortartalmú cukornádszörppel, cirokszörppel, mézzel és gyümölcsös lekvárral. Más fogásokhoz általában vajjal vagy édes mártással eszik). A sonka helyett kolbászkrémmel vagy húspástétommal kenik meg, és hollandaise szósz helyett, borsos szósszal öntik le.

Az ír Benedict tojás: sonka helyett sólettel készül (sózott marhahús). Annak ellenére, hogy Írországban ismeretlen a sólet és káposzta kombináció, a köztudatban tipikus ír-amerikai fogásként könyvelik el, népszerűségét a következő adat bizonyítja a legjobban, 47 millió font sóletes Benedict szendvicset adnak el évente Írországban.

Jó étvágyat és jó kísérletezést kívánok mindenkinek!

Néhány cikkben szereplő adat magyarázata:

Oscar Waldorf: a Waldorf hotel tulajdonosa, Manhattanban és New Yorkban, azonkívül rengeteg szakácskönyv szerzője, az Ezersziget saláta dresszing, a waldorf saláta etc. kitalálója

Angol muffin: nem azonos az édes süteménnyel, ez egy kerek alakú szendvicskenyér, olyan mint a hamburger, élesztővel kelesztett, kukoricalisztből. Különlegessége, hogy nem sütőben kell sütni, hanem serpenyőben. Főleg az angol nyelvterületeken népszerű, reggeli péksütemény.

Craig Claiborne: amerikai ételkritikus és szakácskönyvíró.

Delmonico’s  olasz vendéglőhálózat New York City-ben (a 19.században alapították olasz bevándorlók).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s