A sütőtök aranykora

Posted on Updated on

P1000522Gyerekkoromban egyáltalán nem szerettem a sütőtököt, olyannyira, hogy világgá lehetett üldözni egy “finom” sült tök szelettel. Egyszer tudtak csak rávenni, hogy megkóstoljam, de a se nem édes, se nem sós, nyálkás tök egyáltalán nem ízlett.

Később Belgiumban és Franciaországban azonban rászoktam egyfajta “potage de potiron”-ra, turmixolt zöldséglevesre, amiben ugyan volt sütőtök, de mivel nem az adta meg a leves alapízét, a finom kategóriába került nálam. Amikor aztán 2000-ben San Franciscoban ért a Hálaadás napja, és sütötök lepénnyel kínáltak, megbarátkoztam Őnagyságával. Jelen pillanatban tökéletes a harmónia köztünk, olyannyira, hogy amikor tavaly Murnauban jártam, a helyi vendéglőben egy sütötök krémlevest rendeltem, ami annyira ízlett, hogy a konyhafőnöktől el is kértem a receptjét és azóta havonta legalább egyszer el is készítem, íme:

A legfinomabb sütőtökkrém leves a lá Murnau

Hozzávalók: 500 g sütőtök (a Hokkaido tök a legjobb), 1 hagyma, 1 gerezd fokhhagyma, ca. 1 cm gyömbér, 1 kis chili paprika, 1 pasztinák vagy fehérrépa, 1 répa, 1 l csirkebouillon, 100 ml száraz fehér bor, 200 ml tejszín, 100 ml céklalé, ca. 2 ek oliva olaj, szerecsendió, só bors

A rozmaringos pesztóhoz:
2 ág friss rozmaring, 1 gerezd fokhagyma, 2 EK tökmag, 50 ml olivaolaj, só bors

Gombatál: 1 közepes vargánya, 4 db laskagomba, 4 db shiitake gomba, 50 g rókagomba

Dekoráció:
4 vékony szelet cukkini, hosszában borotvált
4 nagyon vékony répaszelet, 4 céklaszelet, 4 db zsázsavirág
ca. 2 EK tökmagolaj

A leveshez: Pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát, a zöldségeket és vágjunk fel mindent apróra. Pároljuk meg az olivaolajban a durván felszeletelt sütőtökhúst a hagymával, fokhagymával, répával és pasztinákkal. Tisztítsuk meg a chilipaprikát, vágjuk ki az erét, és szeleteljük fel. Reszeljük le a friss gyömbért és  keverjük össze mozsárban a chilipaprikával. Adjuk hozzá a fehérbort a csirkehúsleveskockából készített léhez. Öntsük rá a sütőtökre és főzzük kb 25 percig. Amikor a zöldségek megpuhultak, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a tejszínt vagy tejfölt. Ízesítsük sóval, borssal majd turmixoljuk össze az “alkotórészeket”, fűszerezzük szerecsendióval. A leves felét öntsük át egy másik lábosba, a maradékhoz pedig öntsük hozzá a céklalevet és turmixoljuk össze megint.

A rozmaringos pesztóhoz a rozmaringot keverjük össze a préselt fokhagymával. Adjuk hozzá az olivaolajat (2 ek), a tökmagot, egy csipet sót, borsot és mixeljünk mindent jól össze.

A gomba elkészítése: tisztítsuk meg a gombákat. A rókagombából csak a nagyobbakat kell kettévágni a többi gombát viszont szeleteljük kb 1/2 cm vékonyra. Egy lábosban forrósítsunk fel 2 evőkanál olivaolajat vagy vajat, és pároljuk a gombát közepes lángon ca. 6 percig. Enyhén sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a lábost a tűzről és adjuk hozzá a rozmaringpesztót a gombához majd óvatosan keverjük össze. Főzzük pár percig együtt. Vágjunk vékony csíkokat a cukkiniből, céklából, répából és süssük ki forró olajban. Tegyük ki egy papírszalvétára a frittelt zöldségeket és enyhén sózzuk meg. Langyosítsuk meg a tejet majd egy turmixgépben habosítsuk fel. (Ez lesz a tejhab). Merjük ki egy nagy mélytányérba a levest, helyezzük a tányér közepébe a gombát, meg a vékony sült cukkini, répa, cékla csíkokat, végezetül locsoljuk meg a tökmagolajjal, kanalazzuk rá a tejhabot és díszítsük pár zsázsavirággal.

Egyszerű sütőtök leves

Hozzávalók: 1 Hokkaido tök, 250 gr sárgarépa, 4 db krumpli, 1 hagyma, 2 ek olivaolaj, 1 liter húsleves, 3 alma, 2 ek méz, fahéj, só, szerecsendió, bors

1. Pucoljuk meg a sütőtököt, a krumplit és a sárgarépát. 2. Pároljuk meg a 2 evőkanál olajban a tököt, a hagymát meg a répát, öntsük rá a húslevest, és főzzük 20 percen keresztül. 3. Pucoljuk meg az almákat, és szeleteljük fel apró kockákra. 4. Pároljuk meg 1 evőkanál olajban, adjuk hozzá a mézet, szórjuk rá a fahéjat, pürésítve adjuk hozzá a leveshez. 5. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a szerecsendióval, díszítsük balzsamecettel.

Akit érdekelnek még a sütőtökkel készült receptek, kívánságára elküldöm: a Körte-sütőtök parfét, Orientális sütőtököt, harisszával, Sütőtök-cikória-alma salátát, Sütőtöklekvárt, Sütőtök-narancslevest fahéjas krutonnal, Spenótos-sütőtök tekercset fetasajttal, Tökkuglófot, Tök-narancs parfét, Tökszufflét

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s