November 9-én gyere a Szigma Kappa klubba!

Posted on Updated on

Az egyetemünkön minden pénteken van Vidám órák -“happy hours”, aztán havonta egyszer Együtt Lötyögés “Get together party”, ezenkívül a diákvezetőség szervez piláteszt, hastáncot stb, esténként pedig extra angol-német-spanyol nyelvtanfolyamot, de én egy másfajta összejövetelre gondoltam, egy olyan titkos társaságra, ahol azzal a pár emberrel találkozhatnék, akik hasonlóan gondolkoznak mint én, ugyanazért/okért rajonganak akikért/amikért én, és ebből logikusan következik, hogy ugyanazoktól a dolgoktól kapnak “idegrohamot”, amiktől/akiktől én és vica versa.

Például az utóbbi időben kitört rajtam a zumba őrület, mert a spanyol Sarah Alonso 1 órás zumba órája annyira klasszul felépített-strukturált, hogy nemcsak a mozgást élvezem, meg persze a zenét is, de az egészet úgy ahogy van. Sarah humorát, az angol-német-spanyol szavakkal teletűzdelt frenetikus magyarázatait. El tudja hitetni velünk, hogy spanyol szenyoritaként, hosszú szoknyában és fűzőbe préselve tarantellázunk, majd hirtelen Héjjj makaréna! felkiáltással egy táncparódiával folytatjuk, pumba-pumba fenékcsapkodással és hernyózó mozdulatokkal, amit egy szentimentális szalszával és bacsattával ellensúlyozunk, természetesen a macsó Antonio Banderaszt képzelve magunk elé partnerként majd Enrique Iglesiasszal enyelgünk egy szívszaggató merenge zenére, így jutalmaz meg minket Sarah a new orleanszi, show stílusú versenytánc kezdő lépéseinek betanításával, s végül, hogy az adrenalin szintünk visszaálljon a normális szintre egy szerelmes hangulatú, hattyú tánccal fejezzük be az órát, széles karmozdulatokkal, jobbra-balra hajlongva. Nos az áradozás nem túlzás a zumbával kapcsolatban, elhiheti nekem mindenki, de a lényeg, hogy a múlt héten tánc közben az a brilliáns ötletem támadt, hogy megalapítom a saját Lambda Szigma (a Lilla-Szilvia kezdőbetűk alapján) klubomat, a klubavatásra egy biztos, hogy “felbérelem” Sarah-t, hogy egy fergeteges zumbával ünnepeljük meg a beiktatás napját.

Mindez a közelgő november 9-e kapcsán jutott eszembe, amikor Amerika-szerte megünneplik a Szigma-Kappa testvériség napját. A történelmi pillanatra a Colby liberális művészeti magánegyetemen Waterville-ben került sor, ahol 1874-ben, 5 hölgy egyetemi hallgató, Szigma Kappára keresztelt klubja hivatalosan is megkapta a működési engedélyt. Azóta 137 év telt el és az eredetileg 25 fős klub tagjainak száma 156,000 nőtt. A statisztikák szerint 2011-ben, 110 főiskolán, 36 egyetemen működtek Szigma Kappa klubok, melyeknek tagjai neves művészek, tudósok (Ashley Judd-Robert Redford stb).

A kezdetek

A Colby művészeti egyetem, 1871-ben, a többszáz éves hagyománnyal szakítva felvette az első női jelöltet, Mary Caffrey Low Carver-t a bölcsészkarra. 2 év múlva még 4 női hallgató kezdhette meg tanulmányait Colbyban (Elizabeth Gorham Hoag, Ida Mabel Fuller Pierce, Frances Elliott Mann Hall és Louise Helen Coburn). Az öt fiatal nő hamarosan barátságot kötött és mivel mind az öten kellőképpen agilisak voltak, 1874-re megérlelődött bennük a gondolat, hogy létre kellene hozni egy művészeti és tudományos társaságot, amolyan egyetemista fórumot, az egyetemistáknak az egyetemistákért. Az egyetemi törvényeknek és szabályoknak megfelelően azonban a működéshez engedélyre volt szükségük. Amikor 1874. november 9-én az egyetemi tanácstól megérkezett a jóváhagyó levél, a már hetek óta erre a pillanatra készülő 4 alapító tag (sajnos azért nem 5, mert időközben Elisabeth Gorham Hoag TBC-ben elhunyt) Szigma Kappa társaság néven egy hivatalos beiktatási ceremóniában adta hírül a diákoknak a klub életre hívását. Mary Caffrey Low (az értelmi szerző) lett a Szigma Kappa első elnöke, Elizabeth Gorham Hoag tervezte a Szigma Kappa emblémát (ő volt, aki pár nappal a nagy nap előtt tbc-ben elhunyt). Az avatási szertartás szövegét Louise Helen Coburn írta. A zenét Emily Peace, Meader Hoag unokatestvére szerezte. A klub avatási ceremóniája olyan jól sikerült, hogy hamarosan nemzetközi híre ment a dolognak. Népszerűsége miatt az egyetemisták szabályosan megrohamozták a  klubot, de Mary Law Carver szigorúan ragaszkodott a 25 fős létszámhoz. A kizártak a ΣΚ példáján fellelkesülve később megalapították az Alpha, Beta és Gamma szövetséget. 1893-ban a ΣΚ tagok rájöttek, hogyha tovább emelkedik a klubok létszáma, akkor a találkozókat csak a Colby egyetem falain kívül lehet majd megszervezni, de akkor az már ugye nem lesz igazán egyetemi klub, szóval végül úgy döntöttek, (az egyetem rektorátusának teljes mértékű támogatásával), hogy meg kell szüntetni az összes többi alklubot. A későbbiekben az Alpha klubnak mégis megkegyelmeztek, 25 főre korlátozott létszámmal. (20 évvel később Mary Carver, Ruby nevű lánya lett az elnöke). A Beta, Gamma klubok még egy darabig illegálisan működtek, de hamarosan végleg megszüntek a Colby egyetemen.

Mary Law Carver ΣΚ vezetőségének ideje alatt a nők képzésének fontosságára helyezte a hangsúlyt. 1875 júliusában, 25 évesen az első női diák lett Amerika történetében, aki megkapta a bachelor of arts-művészetek doktora diplomát. Az avatási ceremónián ő tartotta a beszédet a diákoknak. Akkoriban egyáltalán nem volt olyan természetes, hogy egy nő mondjon beszédet, különösen nem egy nagyhírű egyetemen, de ez is azt bizonyítja, hogy Mary Law megérdemelte a megelőlegezett bizalmat, amikor az egyetem tanárai úgy döntöttek, hogy felveszik az egyetemre. Law először latin nyelven közös imára szólította fel az egyetem hallgatóságát, majd angolul folytatva elmondta a búcsúbeszédet.

Az egyetemről kikerülve tanárként kezdte pályafutását, később főkönyvtáros és író lett Maine-ben. Egy lánya született Ruby, aki szintén a Colby egyetemen végzett és az anyai hagyományokat követve az Alpha klub vezetője lett. 1925-ben Bostonban anya meg lánya együtt elnökölt egy Delta klubot megnyitó ünnepségen. Azóta a Colby egyetem weboldalán Mary Carvey Law-t a koedukációs oktatás dédanyjaként emlegetik.

1984-ben a Colby egyetem akkori vezetősége kezdte nem jó szemmel nézni a klub működését. A rengeteg probléma és konfliktus miatt megszünt a Szigma kappa diákszövetség, az egyetem gondoskodott arról is, hogy az alegységeiket az Alpha, Beta és Gamma klubokat is bezárják. Csak majd 20 éves szünet után, 2005-ben éledt újra a Szigma Kappa szövetség Szigma Kappa Mű néven, Seattle-ben. Az eltelt 6 év alatt olyan sikeresen működik, hogy megkapta a Landmark státusz címet, mint a világon egyedüli, legrégebben működő testvériség diákszövetség, még Seattle város nemzetközi történelmi nyilvántartásába is bekerült.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s